Élet-Stílus

Mágia mesterszakot indít egy angliai egyetem

Wolfram Steinberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Wolfram Steinberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Először az Egyesült Királyság történetében Mágia és Okkult Tudományok mesterképzést indít egy egyetem. Az új szak vezetője szerint egyre nagyobb az érdeklődés a téma iránt az akadémiai világban és azon túl is.

Mágia és Okkult Tudományok mesterszakot indít 2024 szeptemberében az Exeteri Egyetem. Az egyéves képzés hallgatói a varázslat és boszorkányság történetében, illetve a társadalomra gyakorolt hatásaiban mélyedhetnek el – írja a BBC.

A mágiaszakon a történelem, az irodalom, a filozófia, az archeológia, a szociológia, a pszichológia, a dráma és a vallás szakértői tanítják majd, hogy milyen szerepet játszott, illetve játszik a mágia a keleti és a nyugati civilizációban.

A hallgatók olyan kurzusok közül válogathatnak majd, mint a sárkányok a nyugati irodalomban és művészetekben, Artúr király legendája, iszlám gondolkodás, paleográfia, a régészet elmélete és gyakorlata, illetve a nők ábrázolása a középkorban.

Emily Selove professzor, a szak vezetője azt mondja, a képzés beindítását az indokolja, hogy az okkultizmus és mágia iránt megnőtt érdeklődés a társadalom legsürgetőbb kérdéseinek középpontjában áll. A program központi témái a dekolonizáció, az alternatív ismeretelmélet feltárása, a feminizmus és az antirasszizmus lesznek.

Az új szak az Arab és Iszlám Tudományok Intézetében indul. Selove professzor szerint a program majd lehetőséget ad résztvevőknek arra, hogy felülvizsgálják a feltételezést, mely szerint a nyugat a racionalizmus hazája, míg a kelet babonáké.

Az egyetem szerint mágiaszakos diplomával többek között az oktatás, a tanácsadás, mentorálás, a kulturális örökségvédelem, a turizmus, a könyvkiadás területén, illetve könyvtárakban, múzeumokban, vagy művészeti szervezeteknél lehet majd elhelyezkedni.

Kapcsolódó
Októberben érkezik az új Harry Potter-könyv, a Varázsalmanach
Az első hivatalos mágia-kézikönyv sokak karácsonyfája alá kerülhet majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik