Élet-Stílus

Egy év börtönt kapott Dubajban egy fiatal nő, mert egy megalázó ellenőrzés során megérintett egy biztonsági őrt

Karim Sahib / AFP
Karim Sahib / AFP
Csak hat órát kellett volna Dubajban töltenie egy 21 éves amerikai nőnek, de hónapokra ott ragadt, és egy ideig úgy tűnt, egy évre még börtönbe is kell vonulnia.

Csak egy átszállás miatt érkezett Dubajba az amerikai Elizabeth Polanco De Los Santos július 14-én. A 21 éves főiskolai hallgató Törökországból tartott hazafelé New Yorkba és csak hat órát kellett volna eltöltenie a közel-keleti városban, de a sorsa váratlan fordulatot vett – írja a New York Post.

A fiatal nő egy barátjával, eredetileg párizsi átszállással utazott volna haza egy isztambuli nyaralásról, de átcserélték a jegyeiket, hogy egy néhány órás várakozási idő alatt szétnézhessenek kicsit a futurisztikus városban.

Los Santosnak egy korábbi műtét miatt egy speciális derékmerevítőt kellett viselnie. A reptéri biztonsági ellenőrzésnél közölték vele, le kell vennie a merevítőt, hogy teljesen átvizsgálhassák.

Los Santos azt mondja, ijedt és zavart volt. A biztonsági szolgálat két női tagja egy külön szobába kísérte őt, félmeztelenre vetkőztették, és levették róla a merevítőjét, melynek kapcsaival és pántjaival nehezen boldogult egyedül. Az amerikai nő azt mondja, a biztonságiak durván és megalázó módon viselkedtek.

Többször is éles fájdalmat okoztak neki, amikor hozzáértek a még mindig érzékeny műtéti hegeihez és nevetgéltek, miközben ő megszégyenülten, félmeztelenül állt előttük.

Miközben az átvizsgálás zajlott, Los Santos hozzáért az egyik biztonságis karjához, és eltolta a sebe közeléből, miközben sírva fakadt és kiabálni kezdett a barátjának segítségért. A biztonsági szolgálat erre őrizetbe az amerikai nőt, és órákon át fogva tartották. Később aláírattak vele egy arab nyelvű papírt, amiből ő egy betűt sem értett, majd közölték vele, hogy a repteret elhagyhatja, az országot azonban nem, mert eljárást indítottak ellene a biztonsági őr megtámadása és inzultálása miatt.

Los Santosnak a saját költségén kellett Dubajban maradnia. A családja több mint 50 ezer dollárt (18 millió forintot) költött szállodára és ügyvédre. Augusztusban a bíróság 10 ezer dirham (kb. egymillió forint) bírságot szabott ki az amerikai nőre, majd elengedte volna, ám az ügyészség fellebbezett, így Los Santosnak továbbra is Dubajban kellett maradnia.

Október elején Los Santost egy év börtönbüntetésre ítélték.

Az Egyesült Arab Emírségekben letartóztatott külföldieknek segítséget nyújtó Detained in Dubai (Letartóztatva Dubajban) nevű civil szervezet kedden közölte, hogy közbenjárásukra Los Santos büntetését enyhítették, a fiatal nőt deportálják az Emírségekből, így végre hazatérhet a családjához.

A Detained in Dubai szerint számtalan hasonló, visszaélésszerű eset történik a dubaji igazságszolgálatásban, ezért az amerikai diplomáciának felül kellene vizsgálnia, mennyire ajánlja az állampolgárainak, hogy az Emírségekbe utazzanak.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik