Élet-Stílus

Ez történik, ha véletlenül lenyeljük a rágógumit

Getty Images
Getty Images
Tényleg hét éven át a szervezetükben marad?

Létezik egy olyan városi legenda, miszerint ha lenyelünk egy rágógumit, akkor az hét éven át a gyomrunkban marad. Hogy ez valóban így van-e, nézett utána a CNN.

Simon Travis, az Oxfordi Egyetemen dolgozó gasztroenterológust kérdezték meg, aki határozottan cáfolja a legendát. Azt nem ajánlja, hogy nyeljük le minden egyes alkalommal a rágót, de ha megtörténik, nem kell túlzottan aggódni. „Napi három vagy több rágó lenyelése már túlzásnak minősül” – mondja.

Ötletem sincs, honnan jön a legenda. Csak azt tudom elképzelni, hogy valaki azt szerette volna megakadályozni, hogy a gyerekei rágózzanak.

Travis azt mondja, hogy a rágógumi áthalad a gyomron, majd a beleken is, aztán változatlan formában üríti ki, aki lenyelte. Egyes esetekben, csecsemőknél, kisgyerekeknél, ha több rágót is lenyel, előfordulhat, hogy bélelzáródást okozat, de ő még a több mint 30 éves karrierje alatt egyszer sem találkozott ilyen esettel.

Akik gyomor vagy bélrendszeri problémában, például Crohn-betegségben szenvednek, azoknak is nehezebben találja meg a kiutat a rágó, így inkább ők is fokozottan figyeljenek, nehogy lenyeljék – tette még hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik