Élet-Stílus

Politikai menekült és hajléktalan is volt a Survivor civil versenyzője

rtl
rtl
Ma már jómódban él.

A Blikk hosszabban írt a Survivor című túlélőshow új szereplőjéről, Albert Erika Zeráról, aki már túl van az 50 éven, fiatalkora azonban tele volt megrázkódtatással, derült ki a lap írásából. 16 éves volt, mikor egyedül, politikai menekültként Magyarországra szökött Romániából.

Romániában születtem egy székely családba a Ceaușescu-időkben, amikor egyre több korlátozást vezettek be a magyarokkal szemben. Megtiltották, hogy az iskolában a anyanyelvünkön beszéljünk, illetve számtalan más hátrányos megkülönböztetés ért minket. Ezért döntöttem a szökés mellett, amiben a családom is támogatott. Az első próbálkozás után elkaptak, és megfenyegették a szüleimet, ám másodszor, 16 éves koromban sikerült átjutottam a határon. Egy menekülttáborban helyeztek el, ahol nem maradhattam sokáig.

Budapestnek vette az irányt, ahol segítség hiányában az utcán kötött ki, félt a visszatoloncolástól, így életkorát titkolta: „Naivan azt hittem, hogy a fővárosban jó életem lesz, és arcul csapásként ért a valóság: hiába dolgoztam naphosszat, romániai menekültként a munkaadók a töredékét fizették nekem, mint más alkalmazottaknak. Ezért képtelen voltam egy albérletet kifizetni. Ideiglenes szállásokon aludtam, de a legtöbbször templomokban húztam meg magam vagy az utcán töltöttem az éjszakát, ami télen volt igazán szörnyű a hideg miatt.”

Egy évig élt az utcán, majd a Kanári-szigetek felé vette az irányt.

Az egyik barátnőmmel összespóroltunk egy nyaralásra elegendő pénzt, és kiutaztunk a Kanári-szigetekre, ahol egyik pillanatról a másikra döntöttem el, hogy nem akarok hazamenni. Alig volt pénzem, de ez már egyáltalán nem ijesztett meg. Az első néhány éjszakát a tengerparton töltöttem, majd egy család ideiglenesen befogadott. Először vendéglátósként dolgoztam, majd animátor lettem, amihez pár hónap alatt kellett több nyelvet alapszinten megtanulnom. Kint már egész jól kerestem, olyannyira, hogy a családomat anyagilag tudtam támogatni.

Jelenleg fordítóként dolgozik, illetve egy másik cégnél. Ma már jómódban él, mint meséli. A műsorba azért jelentkezett, hogy megtudja, ott rejtőzik-e még benne az a fiatal lány, aki menekültként érkezett Magyarországra.

Az új Survivor-évad október elején indul az RTL-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik