Élet-Stílus

Kiakadt a sztártornász: minden versenyző kapott érmet, kivéve a fekete kislány

Az eset 18 hónapja történt, azóta nem tudtak elnézést kérni tőle és a családjától.

Az Ír Torna Szövetséget többen arra szólították fel, hogy kérjen elnézést, miután egy fekete kislányt hátrányos megkülönböztetés ért az egyik verseny alkalmával.

Az eset még 2022 márciusában történt, az erről készült videón látszik, ahogy egy bíró minden a sorban álló kislánynak a nyakába akaszt egy érmet, csak a fekete bőrű kislányt hagyja ki. Az esetet többen is látták, így egy fotós, egy edző és más hivatalos személy is, mégse szólt közbe senki.

A szövetség a bíró és a kislány családja között nem akart közvetíteni, úgy tekintettek az egészre, mintha az a család és a bíró személyes nézeteltérése lenne – mondta a Guardiannek az anya. A nemzetközi nyomás hatására a GI kiadott egyetlen nyilatkozatot, de abban ők nem, csak a bíró kért elnézést.

Ahogy az eltelt 18 hónapban elnézést sem hajlandóak kérni, vizsgálatot sem indítottak az ügyben.

A bíró tagadja, hogy rasszista indíttatású lett volna a tette, és szeretett volna elnézést kérni a családtól, a kislány pedig végül kapott érmet – írta a lap.

Nem sokkal az eset után napjaink egyik, ha nem a legnagyobb tornászsztárja, az amerikai Simone Biles felvette a kapcsolatot a családdal, és személyes videóüzenetet küldött a lánynak. A díjátadón készült felvétel mostanában újabb lökést kapott, amit Biles szintén nem hagyott szó nélkül:

Megszakad a szívem (…) Nincs helye a rasszizmusnak a sportban, meg sehol sem

A GI az újabb felháborodásra reagálva vasárnap közölte, hogy sokáig két tag közötti konfliktusként kezelték az esetet, „csak nemrégiben jutott tudomásukra, hogy a család nyilvános bocsánatkérést követel”. A szövetség vezetősége még vasárnap küldött egy elnézést kérő levelet a családnak, azt ígérik, hétfőn nyilvánosságra is hozzák a tartalmát.

A család viszont már megkésettnek érzi a szövetség reakcióját.

Nekem ez nem ér semmit, mert nem foglalkoznak a rasszizmussal és a biztonsággal. Örülnék, ha olyanokat mondanának, hogy a következő fekete gyerek, aki tornázni kezd, biztonságban lesz. De nem mondanak ilyeneket

– nyilatkozta az anya, aki szerint néhány nappal a történtek után a bíró több oldalas bocsánatkérő levelet írt nekik, amit átadott a szövetségnek, hogy továbbítsák nekik, de azt soha nem kapták meg. Helyette csak egy kétsoros üzenetet, amelyben az volt a megszólítás, hogy „annak, akit érint”. Hogy az eredeti levelet miért nem kapta meg a kislány és a családja, arra nem tért ki a szövetség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik