Élet-Stílus

Megszívta a múzeumot üres vásznakkal lehúzó művész: vissza kell fizetnie a milliós támogatást

Niels Fabæk / Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Niels Fabæk / Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
A bíróságnak valami bűzlött Dániában.

A korábban kapott támogatás teljes összegét vissza kell fizetnie annak a dán művésznek, aki azzal került be a hírekbe két évvel ezelőtt, hogy egy múzeumtól 534 ezer dán korona – mai árfolyamon mintegy 28 millió forint – támogatás, valamint 40 ezer korona – 2 millió forint – honoráriumot kapott két képért egy másik múzeumtól, majd két üres vásznat nyújtott be műalkotás gyanánt.

Jens Haaning konceptuális művész – akinek munkái a hatalomra és az egyenlőtlenségre összpontosítanak – 2021-ben kapott megbízást az észak-dániai Aalborgban található Kunsten Modern Művészeti Múzeumtól, hogy alkosson újra két korábbi művet, amikhez bankjegyek tömkelegét használta fel az átlagjövedelmek ábrázolására.

A Guardian beszámolója szerint Haaningot azzal a kéréssel keresték meg akkoriban, hogy alkossa újra az egyik 2007-es munkáját, az Egy átlagos dán éves jövedelme című képet, melynek elkészítéséhez még igazi bankjegyeket használt. A művész egyébként 2011-ben is készített egy hasonló művet, csak azt Ausztriában állították ki, ezért dán korona helyett eurókkal ragasztotta tele a vásznat.

A pénz nagy részét azért kapta, hogy megfelelő alapanya legyen a képekhez, azonban Haaning nem használta fel ezeket a bankjegyeket, hanem egyszerűen két üres vásznat küldött a múzeumnak, a műalkotásoknak pedig a Fogd a pénzt, és fuss! címet adta.

A múzeum kiállította az új műalkotásokat, de amikor Haaning nem volt hajlandó visszaadni a pénzt, jogi lépéseket tett. Hétfőn egy koppenhágai bíróság arra kötelezte a művészt, hogy fizesse vissza a pénzt, amit alapanyagnak adtak neki, de a döntés értelmében a tiszteletdíját megtarthatja.

Lasse Andersson, a Kunsten Múzeum igazgatója korábban így nyilatkozott a brit lapnak:

Nem vagyunk egy gazdag múzeum. (…) Alaposan meg kell gondolnunk, hogy mire költjük a pénzünket, illetve nem is költhetünk többet, mint amennyit megengedhetünk magunknak.

Haaning pedig ezt mondta két évvel ezelőtt az ügy kapcsán egy dán rádió műsorában:

A munka az, hogy elvettem a pénzüket. Ez nem lopás. Ez szerződésszegés, és a szerződésszegés a munka része. (…) Arra bátorítok másokat, akiknek a munkakörülményei olyan nyomorúságosak, mint az enyémek, hogy tegyék ugyanezt. Ha valami szar munkahelyen ülnek, ahol nem kapnak elég fizetést, és valójában pénzt kérnek azért, hogy dolgozni menjenek, akkor ragadják meg, amit tudnak, és lépjenek le.

Egy halom pénzt kapott a múzeumtól, egy üres vásznat adott cserébe a dán művész
Alkotásának a „Fogd a pénz, és fuss!” címet adta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik