Élet-Stílus

A spermadonorral születettek a jövőben felkereshetik biológiai apjukat az Egyesült Királyságban

Itthon a spermadonorok személyazonosságuk teljes anonimitásával vesznek részt a meddőségi kezeléseken.

A spermadonorok anonimitására vonatkozó törvénymódosítás szerint a meddőségi kezelések segítségével született gyermekek a jövőben felkereshetik biológiai apjukat az Egyesült Királyságban – írja a Sky News.

A változások lehetővé teszik, hogy a 2005. április 1-je után fogant petesejt-, sperma- vagy embrióadományozásból fogantak többsége 18 éves kora után információkat kérhessen biológiai szülőjéről a HFEA-tól (Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság). Az azonosításhoz kiadható információk körébe tartozik a donorok teljes neve, születési dátuma, valamint a legutolsó ismert címük is, így a hatóság próbálja minél szélesebb körben tájékoztatni a lakosságot a módosításról, hogy a donorok frissíthessék a lakcímüket, amennyiben az szükséges.

A donorral fogant személy megfelelő tájékoztatásával és a donor kérelmének értesítésével megkönnyíthetjük a sikeres kommunikációt, és csökkenthetjük az érzelmi hatásokat

– mondta Rachel Cutting, a HFEA munkatársa.

Magyarországon 2017-2021 között évente körülbelül 1500 és 2000 közötti gyermek született az asszisztált reprodukciós ellátásnak köszönhetően, azonban a donorok személyazonossága anonim.

Kapcsolódó
Már otthon is tud spermát adni, hála a Manfinity-nek
A KRIO Intézet Manfinity szolgáltatása Európában egyedülálló módon, forradalmian új megoldást kínál a saját célú spermium tárolására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik