Élet-Stílus

Maga a pokol, de az immunrendszer csak nekünk akar segíteni az orrdugulással

Getty Images
Getty Images

Az orrdugulás, vagyis az orrban érzett elzáródás kellemetlen és gyakori tünet, amelynek számos oka lehet. Leggyakrabban az orrnyálkahártya duzzanatából ered, amely az orrüreg belső felületét borítja. A duzzanat kialakulását több minden is előidézheti, vannak azonban nagyon jellemző tényezők, amikkel valószínűleg mindenki találkozott már.

  • Megfázás és vírusos fertőzések. A vírusok stimulálják az immunrendszert, ami duzzanathoz és a nyálkahártya fokozott váladékképzéséhez vezet. Ennek célja az, hogy az elzáródással elejét vegye a szervezet annak, hogy a vírusok tovább terjedjenek, közben azonban roppant kellemetlen tüneteket okoz a betegnek.
  • Allergiák, pollenek, poratkák, penészgombák és más allergének. Ezek befolyásolhatják az orrnyálkahártyát, ami allergiás reakciókhoz vezet, és orrdugulást okoz.
  • Gyulladás. Az orrdugulást okozhatja az arcüregek vagy az orrüreg gyulladása.
  • Irritáló anyagok. Ez lehet akár szennyezett levegő, cigarettafüst vagy egy nagyon tolakodó illatú parfüm, bizony, ettől is bedugulhat az orr.

Az irritáló tényezők hatására az orrnyálkahártya megduzzad, ami szűkíti az orrjáratokat és nehezíti a levegő áramlását. A duzzadt nyálkahártya több váladékot termel, amelynek célja az irritáló anyagok és a kórokozók eltávolítása. A túlzott váladéktermelés azonban kellemetlen érzést okozhat. Ráadásul az orrdugulás során az orrüregben található erek összeszűkülnek, aminek következtében az oxigénellátás és a szaglás hatékonysága is csökkenhet. Ismerős, igaz?

Miért fontos, hogy enyhítsük az orrdugulást?

A tünetek enyhítése rendkívül fontos, mivel azoknak számos káros hatása lehet az egészségünkre, az életminőségünkre.

Gondoljunk csak bele, az orrdugulás nehezíti az alvást, mivel nehezebben lélegzik az ember. Az orrdugulás enyhítése lehetővé teszi a jobb alvást és az általánosan pihentetőbb éjszakákat. Az orrdugulás mérséklésével egyúttal az orrmelléküregek fertőződésének kockázatát is csökkenthetjük. Ha nem így teszünk, az orrjáratok elzárva maradnak, a váladék nem tud szabadon áramlani, és ezáltal könnyebben megtapadhatnak a baktériumok és más kórokozók, ami az arcüregek fertőzését okozhatja.

A fent már elhangzottak értelmében levegőt is könnyebben fogunk kapni, ha nincs bedugulva az orrunk, egyúttal elkerülhetjük az „oxigénhiánnyal” együtt járó fáradtságot és koncentrációs problémákat. Nem utolsósorban a hangulatunknak is nagyon jót fog tenni, ha nincs bedugulva az orrunk. Saját példájából mindenki tudhatja, hogy az orrdugulás kellemetlenségei miatt a betegek hangulata és életminősége is romolhat. Az orrdugulás enyhítése, illetve megszüntetése segít visszaállítani a komfortosabb életet.

Az orrdugulás enyhítésére számos módszer létezik, például orrspray-k, gőzölés, hidegpárásítók, de nagyon fontos, hogy mindig megkeressük a kiváltó problémát, és azt igyekezzünk kezelni, akár orvos felkeresésével. Fontos, hogy krónikus vagy súlyos orrdugulás esetén orvoshoz forduljunk, mivel a tünetek mögött komolyabb egészségügyi problémák is állhatnak!

Hirdetés

A pollenallergia kellemetlen orrtüneteinek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, enyhíti az orrdugulást, orrfolyást. Egyedülálló összetevője a természetes eredetű, sejtvédő molekula, az Ectoin®, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray nem okoz hozzászokást, tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz. Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik