Élet-Stílus

Az orrunkban van az egyik legfontosabb védelem

Getty Images
Getty Images
Így védi az orrunk a testünket.

A légzés biztosítása érdekében orrunk olyan, mint egy nyitott kapu, amely speciális védelemre szorul – e feladat oroszlánrészét az orrjáratokat bélelő nedves, sikamlós felületű orrnyálkahártya végzi.

„Békeidőben” az egészséges orrnyálkahártya biztosítja, hogy megfelelően „előkészített”, azaz optimális hőmérsékletű, páratartalmú és tiszta levegő jusson le a tüdőbe. Az orrnyálkahártya a szervezetünk egyik legfontosabb védvonala: melegíti, párásítja a beszívott levegőt, és kiszűri belőle a kórokozókat, szennyeződéseket. Ha az orrnyálkahártya sérül, védelmi funkcióját nem tudja kellőképpen betölteni, és így számos kellemetlen tünettel kell megbirkóznunk.

Nedves, hullámzó védelem

A folyamatosan nedves környezetben a betolakodók többsége – a portól a kórokozókig – fennakad, az apró csillószőrök pedig ritmikus mozgással tessékelik őket kifelé az orrnyíláson keresztül. Az orrnyálkahártya normál működése tehát életbevágóan fontos, a legtöbben mégis akkor szembesülünk a jelentőségével, amikor „baj” van.

Ha az orrnyálkahártya megsérül, az irritációval, fájdalommal, orrfolyással, orrdugulással, akár vérzéssel is járhat. Az orrnyálkahártyát számos tényező irritálhatja, vagy károsíthatja, a pollenek, kórokozók, de a hideg, szeles időjárás vagy a túlságosan száraz levegő is problémát jelent.  Minél inkább alatta marad a levegő páratartalma az ideálisnak tekintett 50-60 százaléknál, annál inkább kiszárad az orrnyálkahártyánk, fáj, kapar, vérezhet is. Hazánk kontinentális éghajlatán ez főleg télen, a fűtési szezonban, zárt térben jellemző.

Összetett védelmi rendszer

De miért dugul egyáltalán az orrunk? Ez az orrnyálkahártya védelmi reakciója arra, ha betolakodót érzékel, legyen az a kelleténél több szennyeződés, allergén vagy megtelepedni kívánó vírus, baktérium. Az erek duzzadásával az orrnyálkahártya fizikai akadályt képez a betolakodók előtt, míg a vízcsapszerű orrfolyás kimossa őket szervezetünk kapujából.

Túl sok orrcsepp

Gyakran okoz problémát az úgynevezett nyálkahártya-lohasztó hatású orrcseppek túlzott használata is. Ezek a készítmények gyorsan és hatékonyan enyhítik az orrdugulást, a tágult orrnyálkahártya-erek lohasztásával nyitják meg a levegő útját. Csakhogy a termékek tájékoztatójában az alkalmazásra vonatkozóan javasolt időtartamot és gyakoriságot – általában 7-10 nap és napi 3-4 alkalom – tényleg nem ajánlott túllépni, mert orrcseppfüggőség alakulhat ki.

Az ilyen szerek túlzott használata ugyanis gyulladáshoz vezet, ami ugyancsak duzzanatot, orrdugulást okoz, ez pedig ördögi kört teremt: még gyakoribb és hosszabb távú alkalmazásra ösztönöz. Persze, ha az ember nem kap levegőt, nemigen gondolkodik előre, de tényleg fontos, hogy minél hamarabb hagyjuk visszaállni az orrnyálkahártya önszabályozó mechanizmusát.

Így aztán az orrnyálkahártya sok kellemetlenség forrása lehet, az állandó, bőséges váladékképződés miatt testünk „taszító”, kendőzendő része, de mivel a szerepe pótolhatatlan és életbevágóan fontos, ezért nagyon is érdemes egészségén őrködni.

Hirdetés

A pollenallergia kellemetlen orrtüneteinek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, enyhíti az orrdugulást, orrfolyást. Egyedülálló összetevője a természetes eredetű, sejtvédő molekula, az Ectoin®, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray nem okoz hozzászokást, tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Phytotec Hungária Bt. Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik