Élet-Stílus

Az influenszer azt hitte, a szülés utáni aranyérről tudomást sem kell venni – időben belátta hatalmas hibáját

Getty Images
Getty Images
Szilvi több éve influenszerként dolgozik, nemcsak a videómegosztó portálok és a közösségi média oldalak ismert alakja, de még szórakoztató tévéműsorokban is fel-feltűnik. Néhány héttel ezelőtt kislánya született, ám Szilvit a babavárás alatt egy egészségügyi probléma foglalkoztatta, amelynek felbukkanásától rettegett.

A közel 10 éve influenszerkedő Szilvi elismert tagja a magyar tartalomgyártók szűk közösségének: különös ismertetőjegye, hogy nem Magyarországról, hanem a francia Riviéráról gyártja a tartalmakat, hiszen a férje onnan származik. Három éve házasodtak, azóta ott élnek. Gyermekáldás köszöntött rájuk kilenc hónappal ezelőtt, és Szilvit már akkor foglalkoztatni kezdte valami. No, nem az, hogy a gyerek születésével kevesebb ideje jut majd posztok gyártására: Szilvit az a gondolat nem hagyta nyugodni, hogy a szüléstől aranyere lesz, és ez ellen semmit nem tud majd tenni.

Őszintén zavart a téma. Még a terhességem alatt olvastam egy anyukáról a blogján, és nem tudtam kiverni a fejemből a szavait. Onnantól kezdve reggeltől estig azt mantráztam, hogy márpedig velem ez nem fog megtörténni. A férjemet szerintem őrületbe is kergettem. Hiszek a vonzás törvényében. Van egy kis táblám a hálóban, ahová a céljaimat szoktam felírni. Ezen végül már csak az szerepelt: Szilvi, téged elkerül az aranyér! Így utólag elég nevetségesen hangzik

– kezdte visszaemlékezését az influenszer.

Ahogy egyre közelebb érkezett a szülés napja, Szilvin úgy uralkodott el a félelem. Kislánya születése gördülékenyen zajlott. Szilvi a csöppség mellett szinte ünnepelte a győzelmét, hogy ő lett a kivétel, akit elkerült az aranyér. Közvetlen a baba érkezése után mámorban úszva osztotta meg tapasztalatait a közösségi médiás posztjaiban, kiemelve: „Hahó, aranyér, mi történt, miért nem érkeztél meg? Haha!” Ám az öröm korai volt.

Ahogy másnap indultak haza a kórházból, Szilvinek feltűnt, hogy valami nem stimmel. Kellemetlen fájdalmat érzett ülés közben a végbél környékén. Hazaérve felfedezte ugyan a fájdalmasan kilógó csomót, de a sokk hatására először megpróbált tudomást sem venni, kvázi megfeledkezni róla.

Az agyam szerintem kizárta ezt a lehetőséget. Annyira rettegtem az egésztől már hónapokkal korábban, hogy amikor valóban megtörtént a baj, fel sem fogtam.

Miután a panaszok szinte már elviselhetetlenek lettek, Szilvi a férje unszolására belátta, ez így nem folytatódhat. Felkerestek egy specialistát, aki megerősítette a nyilvánvaló diagnózist: aranyere alakult ki, amely a szülés következménye. Szilvinek elmagyarázta az orvosa, hogy a kitolási szakaszban az erős préselés okozza az aranyeret, de már a terhesség alatt elkezdődhetett a folyamat. A hüvelyi szülés során természetesen felszabaduló endorfinok elnyomják a fájdalmat, ezért lehetséges, hogy eddig nem tűnt fel neki.

Szilvinek az életmódváltás mellé aranyér elleni kúpot és kenőcsöt javasolt. Az orvos javaslatára azonnal rostdús étrendre váltott, a folyadékbevitelt fokozta, és fokozatosan tért vissza a rendszeres testmozgáshoz. Érezte, hogy jó úton jár, és pár hónap múlva teljesen meg is szűntek a kellemetlen tünetei. Támogató videókat kezdett készíteni várandósoknak és kismamáknak. Tapasztalatairól külön csatornát indított, amelyben elmondta, mekkora butaság volt ennyire rettegni, majd tudomást sem venni a betegségről. Hozzátette:

Jobban tettem volna, ha tudatosan készülök az aranyérre, és nem pedig tagadom a létezését. Nektek is azt tanácsolom, ne féljetek tőle, az élet kihívásait nem elkerülni, hanem legyőzni kell.

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik