Élet-Stílus

Az illemhelynek is megvannak a maga szabályai – magunkat is óvhatjuk velük

Getty Images
Getty Images
A békés együttélés és a saját egészségünk megőrzése érdekében az etikettszabályokat ajánlott betartani. Részben azért, hogy tekintettel legyünk másokra, részben pedig azért, hogy magunkat óvjuk meg a nem várt kellemetlenségektől. A mellékhelyiség használata sem kivétel ez alól, sőt, különleges szabályrendszerrel rendelkezik.

Nyilvános WC

A legtöbb ember tudja – és általában be is tartja –, hogy kis és nagy WC után kezet kell mosni. Illik betartani, hogy nem próbáljuk meg kinyitni egy zárt WC fülke ajtaját, mert elképzelhető, hogy tartózkodik benn valaki, aki ettől kellemetlenül érezheti magát.

A férfiaknál szokás távolságot tartani piszoár kiválasztása esetén: ha tehetjük, akkor senki mellé ne álljunk közvetlenül! A nőknél viszont arra jó figyelni, hogy ne foglalják el a kézszárító melletti tükröt szépítkezésre, mert akik kezet mosnak, bizony meg is szeretnék szárítani.

Nem követendő szabály, inkább a statisztikák alapján megfogalmazott jó tanács: a legtöbb ember a legutolsó helyiséget választja, mivel azt hiszi, hogy azt használják a legkevésbé. Éppen ezért ez szokott a legkatasztrofálisabb állapotú lenni. Minél előrébb van a helyiség, annál kevesebben használják.

Íme egy másik megfigyelés. Elsőre jó ötletnek tűnhet papírral leteríteni az ülőkét, a szakemberek azonban ezt nem ajánlják. A WC-ülőkéket speciálisan alakítják ki: a formájuknak és a sima felületüknek köszönhetően gyakran elcsúszik rajtuk a papír, és végül mégis az ülőkén ülünk. Ennél egy fokkal biztonságosabb az ülőke fertőtlenítése, de a legjobb mégis, ha rá sem ülünk a közvécé ülőkéjére.

Ez a hely nem arra a nyomkodásra való

Sokan még akkor sem mondanak le telefonjukról, ha éppen a mellékhelyiségbe mennek, hiszen az ott eltöltött idő sokkal kellemesebb, ha közben játszhatnak, esetleg e-mailt írhatnak, vagy elintézhetik a bevásárlást. Az orvosok azonban ezt nem javasolják, ugyanis az 5 percet meghaladó WC-n ücsörgés akár aranyér kialakulásához is vezethet. Természetesen nem közvetlenül a mobil okozza az aranyeret, hanem a WC-n eltöltött idő, valamint a nem megfelelő testtartás kombinációja. Ideális esetben székelésnél a felsőtest lábakkal bezárt szögének a derékszög felénél kevesebbnek, nagyjából 35 fokosnak kellene lennie. Nem véletlen, hogy az állatvilág bizonyos tagjai, a gyermekek és egyes kultúrák is a guggolást tartják természetesnek, mint ahogy az sem, hogy hasfájás esetén is a lábak felhúzása jelent megkönnyebbülést. Az ideális pozitúra eléréséhez elég megemelni a lábainkat, azaz trónolás közben egy 15-20 cm magas sámlira vagy bármilyen támasztékra helyezni azokat. Ha mindeközben még egy kicsit előre is dőlünk, szinte tökéletes „guggoló” pózt tudunk felvenni, bármilyen toaletten ülünk is. A guggolásnál nincs szükség se préselésre, se erőlködésre. Sokak számára ez biztosan mókás lehet, de javasoljuk ezzel a módszerrel felfrissíteni a rosszul rögzült szokásokat. Amennyiben nem sikerül 5 perc alatt elvégezni a dolgunkat, érdemes később újra próbálkozni.

Gyengédség és odafigyelés

A mosdóhasználat során igyekezzünk a lehető legkíméletesebben eljárni székletürítéskor, majd az azt követő tisztításkor. Használjunk puha, többrétegű WC-papírt, nedves törlőkendőt vagy bidét, ha a körülmények lehetővé teszik. Mindezek mellett érdemes odafigyelni a törlés irányára is: elölről hátrafelé haladjunk, hogy a kórokozókat ne sodorjuk a végbél környékéről a húgycső felé, mert ezzel újabb betegségek kialakulását kockáztatjuk.

Bidé: sokan nem ismerik, de nagyon hasznos szerkezet

A bidé egy olyan alkalmatosság, amellyel helyettesíthető a WC-papír. A WC használata után kiegészítő higiéniai eszközként használható. A vízsugarával kizárólag kívülről tudjuk megmosni a végbél környékét és a külső nemi szerveket. Irrigációra, azaz belsőleges használatra nem alkalmas. Használata egyszerű és könnyen tanulható. A bidé előtt használjuk a WC-t a szokott módon! Hogy WC-papírt használunk-e, az csak választás kérdése. Ahogy az is, hogy hogyan ülünk rá a bidére, szemben, vagy háttal. Ha arccal vagyunk a falnak, kényelmesebb pozícióban leszünk, mert könnyebben meg tudjuk nyitni a csapot, viszont a nadrágot teljesen le kell vennünk. Mielőtt közel csúsznánk a csaphoz, állítsuk be a megfelelő nyomást és hőmérsékletet. Egyes bidéknél igen erős víznyomás is van, ezért nem árt az óvatosság. Helyezkedjünk el úgy a bidén, hogy a víz elérhesse a célzott területeket. Vannak bidék, amelyeket fel is lehet tölteni vízzel, mintha apró kádak lennének. A kezeinkkel alaposan mossuk meg magunkat, mintha fürdenénk, vagy zuhanyoznánk! WC-papír vagy törölköző segítségével töröljük le a felesleges vizet! Egyes bidék szárító funkcióval is rendelkeznek, ezzel kiváltható a törölközés. Mindezek után ne feledkezzünk el a kézmosásról!

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik