Élet-Stílus

Egy medvefigyelő vadkamerán keresztül kért segítséget egy bajba jutott túrázó Alaszkában – videó

A medverajongóknak hála végül nem is lett nagyobb baja az eltévedt férfinak.

Közvetve ugyan, de a barnamedvéknek köszönheti az életét az a férfi, aki még a múlt héten tévedt el túrázás közben az alaszkai vadonban.

A szeptember 6-án túrázni induló férfi a BBC beszámolója szerint a rossz látási viszonyok és a hasonlóan rossz időjárás miatt nem tudott megfelelően tájékozódni a Katmai Nemzeti Park területén található Dumpling Mountain nevű hegy csúcsa felé vezető úton.

Az ösvényen, amin haladt, folyamatosan romlottak az időjárási viszonyok, és térerő sem volt a mobilján – így annak ellenére, hogy csak 758 méter magas a hegy, ahol túrázott, hirtelen hatalmas bajban találta magát.

Azonban a bolyongás közben felfedezett egy vadkamerát, amin keresztül segítséget tudott kérni. És akkora szerencséje volt, hogy a téli álmukra készülő barnamedvéket figyelésének szentelt Fat Bear Week nevű versenyre készülve néhányan akkor is nézték a szóban forgó kamerát, amikor ő megjelent előtte.

A férfi láttán többen is azonnal jeleztek a kamerát üzemeltető Explore.org-nak, akik még éppen időben értesítették az illetékeseket ahhoz, hogy segíteni tudjanak az eltévedt vándoron. A segítségkérésre helyi idő szerint 15 óra 15 perckor került sor, a férfit pedig végül 18 óra 48 perckor találta meg a park mentőcsapata. A bejelentés után lekapcsolták a nyilvános közvetítést, de a cég moderátorai továbbra is figyelték a kamera képét.

A segítségkérés pillanatairól készült felvételeket az Explore.org később azzal a szöveggel osztotta meg az X-en – korábbi nevén Twitteren –, hogy a medvekamera mentette meg a férfi életét.

A Fat Bear Week egyébként egy népszerű online verseny, melynek keretében a résztvevők a Katmai Nemzeti Park téli álomra készülve magukat felhízlaló barnamedvéi közül a legkövérebbikre vadásznak. A lazaccal táplálkozó medvék 7 különböző horgászhelyére is ki van helyezve egy-egy kamera, ezért viszonylag gyakran fordul elő olyan, hogy embereket is megörökítenek velük.

Az épségben lehozott túrázónak viszont azért is volt rettentő nagy szerencséje, mert a Dumpling Mountain felé vezető ösvénynél elhelyezett kamera képe nem olyan festői, mint a nemzeti park többi kamerájáé – így ezt a kamerát nem is szokták olyan sokan nézni, mint a többit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik