Élet-Stílus

Háborút indítanak a macskák ellen Ausztráliában

Getty Images
Getty Images
Rengeteg más fajt vadásznak le.

Mostanában főként a klímaváltozás miatt lesznek témák az invazív fajok, legutóbb itthon talán a tigrisszúnyogok miatt alakult ki egy kisebb pánik (hogy ennek van-e alapja, arról itt írtunk). Kevesebb szó van viszont a macskákról, amelyek nagy gondot okoznak Ausztráliában – számolt be róla a New York Times.

Az országban 8,1 millió macska él, valódi veszélyt jelentenek a kontinens biológiai sokféleségére: szakértők szerint mintegy kétmilliárd állatot ölnek meg évente.

Az ausztrál Klímaváltozási, Energiaügyi, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium legújabb jelentése szerint az országban 57 faj „nagyon fogékony” arra, hogy a macskák levadászzák őket, köztük 47 emlősfaj. Koörábban is durva számok derültek ki, így tavaly is.

A kormány ezért úgy érzi komolyabb korlátozásokra van szükség. Eddig is voltak már komoly intézkedések a macskák ellen – főleg helyi, önkormányzati szinten – például a szabadban élőket el is altathatják, de most a házi macskákat is célba venné a kormány: felmerült a macskákra érvényes kijárási tilalom, vagy hogy soha nem lehetne őket kiengedni a házból, és az is, hogy korlátozzák az egy háztartásban élő macskák maximum számát.

A lap arról is ír, hogy az ausztrál lakosság – köztük a macskatulajdonosok is –  támogatja a korlátozásokat, bár ez azért is lehet, mert ott annyi más állat populációját fenyegetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik