Élet-Stílus

Országokon átívelő barátságokat tart össze a videójáték és a közös koccintás öröme

Getty Images
Getty Images
Egyre népszerűbbek a videójátékok, ez a szabadidős tevékenység azonban nem csak szórakozásra, de bizony barátságok egybentartására, sőt új ismerettségek kovácsolására is kiváló.

Hosszú éveken át lehetett hallani a videójátékok okozta negatív hatásokról, azonban ahogy egyre népszerűbbé vált ez a szórakozási forma, sokszor ellentétes következtetéseket hoztak a kutatások. Mint kiderült, a fiatalok egyáltalán nem lesznek agresszívabbak a lövöldözős játékoktól, sőt mi több, azok nagyban hozzájárulnak a nyelvtudásuk csiszolásához, javítják a reakcióidejüket és a problémamegoldó képességüket. A chatfórumoknak köszönhetően pedig új ismerettségek szerzésére, és régi barátságok fenntartására is alkalmas ez a hobbi.

Ez utóbbira különösen nagy szükség van napjainkban, ugyanis Európán belül nagyrészt elmosódtak a határok, így sok fiatal vállal munkát külföldön, hogy szélesítse világlátását, nyelvet tanuljon, és nem mellesleg tapasztalatot gyűjtsön. Szerencsére ezzel párhuzamosan a technológia is rengeteget fejlődött, és a hang- illetve videóhívásoknak hála már közel sem érezzük olyan távol a barátainkat, még ha több ezer kilométerre is vannak tőlünk.

A közös baráti videójátékozás sok társaságban megkerülhetetlen, heti programmá vált. Júlia négy éve költözött ki Anglia fővárosába, Londonba, ahol jelenleg pszichológia hallgatóként tanul, a hét többi részében pedig párjával közös kislánya nevelése teszi ki szinte minden percét. Péterrel és Mariannal való barátságát azonban a tanulás és a gyermeknevelés mellett sem hanyagolja el: minden héten, egy előre egyeztetett időpontban közös esti játékmaratont tartanak. Ezt sokszor alig tudják kivárni, és már az aznapi tanulás, vagy munka idején is csak azon jár a fejük, hogy elmesélhessék mi történt velük a héten, mi volt épp a legizgalmasabb, legviccesebb történés.

Péter jelenleg egy reptéren dolgozik ügyintézőként, Mariann pedig egy multinacionális technológiai vállalat koordinátora. Tehát minden egyes játéknapon az élet különböző területeiről hazaérve foglalják el helyüket a fotelben, egy hideg sör társaságában. Júlia terhessége és a szoptatás alatt természetesen hanyagolta az alkoholos italokat, azonban ez sem akadályozta meg abban, hogy jól érezze magát a barátaival, és akár hosszú órákon keresztül játsszanak, nevessenek.

A társaság közös online órái legtöbbször egy egyszerű beszélgetéssel kezdődik. Amint azonban a hangulat a tetőfokára hág, mindenki előkapja a kontrollert és elindítja a konzolját. Maga a játék sosincs kőbe vésve, mindig olyan alkotás mellett döntenek, amihez éppen kedvük van: lehet ez egy lövöldözős csapatjáték, egy kompetitív autóverseny, vagy épp egy agyfrissítő kvízjáték. Ez utóbbi nemcsak a lexikális tudás fejlesztésére, de az abban jelen lévő hiányosságok miatt a nevetésre is kiváló alkalmat ad. A játék végeredményét mindig megörökítik, és aki a hónapban a legtöbbször nyer, mindig kap egy apró ajándékot a csoport többi tagjától.

Váratlan sörözések

Az idén 150 éves Heineken márka a fogyasztókat ünnepli – bárhol, bárhogyan is fogyasszák kedvenc sörüket. A 24.hu felületén indult cikksorozat a hazai szubkultúrák és különleges csoportok szórakozási szokásait mutatja be, 9 részben.

Habár a hatalmas távolság miatt nem a szabadban találkozik a három jó barát, ez sem akadályozza meg őket abban, hogy aktívan töltsék el a közös időt. Nem egyszer előfordult például, hogy pár órával a beszélgetés kezdete után, kihasználva a kinect eszközök lehetőségeit, jókedvűen táncolták át magukat péntek estéből a szombat hajnalba, néhány sör társaságában.

JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

A játék tehát nem csupán cél, de eszköz is lehet. Sokan, amikor kontrollert vagy klaviatúrát ragadnak a kezükbe a maximális teljesítményre, a képességeik csúcsra járatására koncentrálnak. Azonban ahogy azt esetünkben is láthatjuk, a videójátékok kiegészítő tevékenységként is hozzájárulhatnak a legszebb emberi érzés, a szeretet kimutatásához, a barátságok fenntartásához, legyünk bármilyen messze is egymástól.

Szponzorált tartalom

A cikk a Heineken támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik