Élet-Stílus

Felnőttek és a társasjátékozás – kik és miért gyűlnek össze?

Szinte mindannyian társasoztunk gyerekként, sokan pedig felnőttként is hódolnak ezen szórakozási formának, ráadásul sokszor direkt erre a célra alapított helyeken, egy pohár jó hideg sör mellett.

Nincs két egyforma ember, és ez tetten érhető abban is, hogy mindenki másképp szórakozik. Van, akinek a legnagyobb buli egy fesztivál, más a hangversenyeket részesíti előnyben, esetleg egy hokimeccs hozza lázba, vagy egy autóverseny, de akad olyan is, aki túra közben kapcsolódik ki a legjobban, míg mások legszívesebben a barátaikkal töltik az időt. Horgásznak, táncolnak, kajakoznak, együtt néznek meg egy filmet, esetleg egy meccset – vagy éppen társasoznak egy jót.

Edina szinkrondramaturg, János szakszövegíró, Patrik adatelemző, Balázs programozó, Zsolt gépjárművezető, Zsombor sportkommentátor, Tamás PR menedzser, Péter pedig újságíró. Hogy mi a közös bennük? Mindannyian egy olyan baráti társaság tagjai, akiket többek között a társasjátékok iránti rajongás hozott össze, számukra ez az egyik legkellemesebb kikapcsolódási forma. Szinte minden héten igyekeznek összeülni néhány órára, hogy együtt játszanak, néhány havonta pedig hétvégén egész délutánokat töltenek azzal, hogy körbe üljenek egy asztalt, olykor egymással megmérkőzve, máskor összedolgozva – ahogy az adott játék éppen megkívánja.

Váratlan sörözések

Az idén 150 éves Heineken márka a fogyasztókat ünnepli – bárhol, bárhogyan is fogyasszák kedvenc sörüket. A 24.hu felületén indult cikksorozat a hazai szubkultúrák és különleges csoportok szórakozási szokásait mutatja be, 9 részben.

A jól összeszokott társaság közös chatben szervezi a találkozókat, sokszor együtt rendelik a társasjátékokat, rendszeresen jelzik egymásnak az akciókat, de az is előfordul, hogy cukkolják egymást, ha valaki nem megfelelő minőségű kártyavédőt vásárol az éppen aktuális társashoz.

24.hu

Ami pedig a szervezést illeti, legtöbbször nemcsak azon időpontot kell megtalálni, amikor mindenki (vagy legalább négy ember) ráér akár 3-4 órára, de megbeszélés tárgya az is, hogy ki mivel járul hozzá a közös játékhoz. Vannak társasjátékok, amik elférnek egyetlen (olykor egészen kicsi) dobozban, ez a csapat viszont a figurákkal, megannyi kártyával, tokennel és extra kiegészítővel megbolondított társasokat szereti, így külön egyeztetést igényel, hogy ki mivel érkezik egy-egy alkalomra.

Ha valakinek megvan a kiegészítő, ami a többieknek nincs, akkor elég egyértelmű a képlet, de a barátok figyelnek arra is, hogy senkinek ne kelljen feleslegesen sok cuccot cipelnie. Van, aki hoz egy alapdobozt, mások egy-egy kiegészítőt, és külön ember felel a játékhoz nem nélkülözhetetlen, de az élményt és a menedzselést könnyebbé tévő speciális, asztalra teríthető szőnyeg szállításáért. Persze az is előfordul, hogy valaki másképp járul hozzá a programhoz: mondjuk a világ legfinomabb otthon készült pogácsájával, esetleg fizeti az első kör sört a világ megmentésén dolgozó csapatnak.

A ritkább, akár egész napot felölelő közös játék helyszínéül ugyan valaki otthona szolgál, de hétköznapokon a csapat inkább a speciális, kifejezetten társasjátékokra specializálódott helyeket részesíti előnyben. Ahol elég nagyok az asztalok, nemcsak az emberek, de a társasok is elférnek, nemcsak kölcsönözni, de vinni is lehet saját játékokat, továbbá az étel és az ital is biztosított. Több órányi játék közben jól esik egy hamburger (nem véletlenül kellenek azok a kártyavédők), ahogy egy korsó sör is. A hideg, habbal a tetején fogyasztott ital segít feldolgozni az izgalmakat, tompítja a borzasztó szóviccek okozta fájdalmat, és olykor segít elsimítani a szabályok különböző értelmezése nyomán felmerülő feszültségeket.

A szépen gyöngyöző pohárban érkező sör ráadásul akkor is remek társ, ha ünnepelni kell a győzelmet, és jól jön, ha bele kell nyugodni egy minden igyekezet ellenére bekövetkező vereségbe, és tökéletes egy társasjátékos izgalmakban bővelkedő este lezáráshoz, egy utolsó koccintáshoz az asztalbontás előtt. Egy ilyen összejövetel persze nem mindenkinek jelenti a tökéletes kikapcsolódást, de nem is kell, hogy így legyen. A lényeg, hogy mindenki találja meg a maga buliját, a maga szórakozását, és találjon maga mellé olyan embereket, akikkel ezt meg tudja osztani, akikkel közösen tudja jól érezni magát, akikkel együtt tud ünnepelni. Legyen az egy remek koncert, egy szuper meccs vagy akár egy közösen, társasjátékozással eltöltött estét.

Szponzorált tartalom

A cikk a Heineken támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik