Élet-Stílus

Hialuronsav és micella, a gyógyászat és a kozmetika új favoritjai

Getty Images
Getty Images
A hialuronsav és a micellák napjaink kozmetikumainak két legfelkapottabb összetevői. Nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek: míg előbbi regenerálja a bőrt, és lassítja a ráncok elmélyülését, utóbbi szinte mágnesként vonzza magához a zsíroldékony anyagokat. A modern technológiának köszönhetően ugyanakkor ezt a két anyagot már gyógyszerekben is alkalmazzák, és például az aranyér elleni küzdelemben is rendkívül hatásosnak bizonyulnak.

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nők piperéjében azok a szépségápolási termékek, amelyek hialuronsavat és micellákat tartalmaznak. A csodaszerré avanzsált összetevők külön-külön is bizonyítottak már a nők megjelenésének szépítése terén, együttes hatásuk viszont nem igazán fogható semmi máshoz.

A hialuronsav szuperereje, hogy rendszeres alkalmazásával a bőr lassabban öregszik, visszanyeri a tónusát és ellenállóbbá válik a külső hatásokkal szemben. Ez a biológiai kenőanyagként szolgáló vegyület a sebek környékét sem engedi kiszáradni, ezáltal látványosan felgyorsítja a szövetek helyreállítását és a sebgyógyulást egyaránt.

Kiemelkedő hidratáló képességét számos klinikai vizsgálat igazolta már, mindössze egy gramm hialuronsav akár hat liter vizet is képes megkötni. Emiatt a szépségápolási termékek egyik legtrendibb összetevőjévé nőtte ki magát az utóbbi években, de a hialuronsavas krémek alkalmazása kiváló fekélyek, vágások és égések kezelésére is. Az emberi szervezet kifejezetten barátsággal fogadja ezt az anyagot, tehát nem kell tartanunk különböző mellékhatásoktól sem.

Ami az arclemosókból is ismert micellákat illeti, ezek apró, szabad szemmel nem látható gömböcskék, amelyek úgymond töltelékként növényi kivonatokat és egyéb anyagokat is rejthetnek. A belsejükbe zárt anyagokat ott adják át a szervezetben, ahol arra szükség van. A sejtek felszínét alkotó hártyához kapcsolódva, azzal mintegy egybeolvadva juttatják be a beteg sejtekbe a hasznos összetevőket a 21. századi szépségipar aduászai.

Hogy jobban megértsük: használatkor a bőrrel érintkezve a micellák gömbjei kinyílnak, majd ismét összezáródnak, így magukhoz vonzzák a bőr felszínén lévő szennyeződéseket. A legújabb kutatások szerint ráadásul a micellákban lévő összetevők a bőrrel olyan kölcsönhatásba lépnek, hogy a hatóanyagok bejutását is tudják fokozni. Joggal hivatkoznak tehát rá egyre gyakrabban modern csomagolóanyagként is.

A kozmetika két új szupersztárja ugyanakkor a gyógyászatban is megállja már a helyét, és az orvostudomány is felfigyelt a jótékony hatásaikra.

A hialuronsav aranyér esetén gyógynövényekkel kombinálva bizonyítottan gyorsítja a sebek gyógyulását, és segít enyhíteni a panaszokat. Más készítményekben a micellák bármely környező anyagból be tudnak fogadni akár gyógyszereket vagy gyógynövénykivonatokat, és egyenesen a beteg sejtekhez juttatják a segítséget.

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik