Élet-Stílus

A konditermi hajszolás eredménye sokszor tényleg arany(at)ér

Getty Images
Getty Images
Péter három hónapja dolgozik egy norvég székhelyű techcég sales csapatában. Igazi prémiumállással kecsegtették, ahol még az edzőterembe járást is fizeti a cég a dolgozók testi és mentális egészségének magas szinten tartása miatt. Ám a magyar fiatalember nem várt egészségügyi problémákba ütközött.

A harminckét éves Péter Budapestről került egy jól menő, norvég techcéghez, ahol mobiltelefonos alkalmazásokat fejlesztenek. A magyar fiatalember a sales csapathoz érkezett, ahol a dolgozók havi rendszerességgel pszichológus segítségét is igénybe vehetik, ha akarják. A mentális egészség mellett az ülőmunka veszélyeit is jól ismerik Péter cégénél, ezért minden dolgozónak biztosítják heti kétszer az edzőterem használatát. A konditerembe járás kollektív program a sales csapat esetében. Péter azt mondja, bár a légkör kitűnő a cégen belül, benne voltak frusztrációk a sportolás miatt.

„Egészen vicces, hogy ilyesmi zavarja az embert, de a férfi kollégáim többsége nagyon jókötésű. Persze nem Schwarzenegger-alkatok, de egészen ki vannak gyúrva, komoly izomzattal rendelkeznek. Gondolom, ezzel is próbálják elkerülni az ülőmunka veszélyeit. Fiatalkoromban sportoltam, de csak hobbiszinten, így jelentősen le vagyok maradva izomzat terén. És persze egy idegen országban, nem tősgyökeres dolgozóként duplán szerettem volna bizonyítani, még az edzőteremben is. Bennem volt a vágy, hogy megmutassam ott is, mennyire jól jártak velem, képes leszek arra, hogy izmosabb legyek a többieknél” – meséli élményeit Péter.

A sport valóban serkenti a vérkeringést, jó hatással van a hormonrendszerre is. A sport azonban a fokozatosságról is szól, nem lehet azonnal a lovak közé csapni, mint ahogy Péter tette azt. Kevesen tudják, hogy bizonyos sportformák a végbéltájékra is hatással vannak, elvégre a végbél tele van vénákkal, ki van téve a megerőltetésnek. A gyakori megfeszülésük pedig sérülést okozhat.

Péternél három hónap intenzív konditermi edzés után aranyérpanaszok jelentkeztek, feltételezhetően a túlzott megerőltetés miatt. A férfi azt mondja, volt hajlama a betegségre, az erőteljes edzés pedig előhozta azt.

„Sokat edzettem a hasamra súlyzós felüléssel, valamint tényleg nagyon nehéz súlyzók emelgetésével. Volt kettlebell-edzésem, és az egyik óra után szúró fájdalmat éreztem a végbél környékén. Sajnálatos módon a székletem felszínén megjelent a piros csík, onnantól kezdve pedig egyre nehezebbé vált az ülés, és folyamatos gyulladás vette át a helyét mindennek.”

Péter nem keresgélt rossz helyen: amit említett, hogy füles vasgolyókkal edzett túlzott erőbedobással, valóban kiváltó oka lehetett az aranyérpanaszoknak. Ilyenkor a felsőtest rögzítésében a hasüreg körül elhelyezkedő összes izom szerepet játszik, és egyszerre feszül meg. A kettlebell-edzés megemeli a nyomást a hasüregben, ami áttevődik a végbéltájra és a gátizmokra. Az erős hasprés kipréselheti a végbél kipárnázásában szerepet játszó vénás fonatot, amit aranyérbetegségnek hívunk.

Orvoshoz fordult, aki megállapította, hogy aranyérrel küzd, és a panaszok meg sem jelentek volna, ha szem előtt tartotta volna a fokozatosság elvét. Mint mondja, tanult a leckéből: „Óriási butaság volt az a megfelelési kényszer, amit magamra erőltettem. Az egészségem fontosabb annál, minthogy próbáljak külsőségeknek megfelelni – a munkám alapján értékelnek, nem amiatt, hogy hány kocka van a hasamon. Továbbra is fogok sportolni, de megfogadom az orvos tanácsát, és inkább úszni járok” – szűrte le a tanulságokat.

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik