Élet-Stílus

A kézműves sör készítésekor a tudomány a művészettel és a kreativitással találkozik

Belvárosi Sörfesztivál
Belvárosi Sörfesztivál
Fehér nyúl, Szia, Uram!, Festival Hippie IPA – több mint 250 féle sörrel jön a Belvárosi Sörfesztivál, így igyekszünk egy kis mankót adni azoknak, akik még csak most ismerkednek a kézműves sörök világával.

A sör egy sokoldalú ital, amit az utóbbi években egyre gyakrabban, egyre több helyen kézműves formában élvezhetünk. Ezek egyedi jellegzetességeikkel és izgalmas ízekkel hívják fel magukra a figyelmet és követelnek egyre nagyobb helyet az asztalunkon.

De mi tesz egy sört kézművessé?

A kézműves sör egy olyan termék, amelyet kisüzemi sörfőzdék készítenek – a nevének megfelelően – kézi munkával és hagyományos eljárásokkal. A kézműves sörfőzdék a minőségre és az egyediségre fókuszálnak. Ezek a főzdék gyakran kísérleteznek új ízekkel, a különféle maláták, komlók, élesztők, adalékok kombinálásával, nem kötik őket gátak. Ennek köszönhető lényegében, hogy egyedi és gazdag söröket hozzanak létre.

A kézműves sör készítése során a tudomány a művészettel és a kreativitással találkozik. Ennek ellenére, bár az eljárások eltérhetnek a különféle stílusok és főzdék között, a következő bevett lépéseken kell végig menni, ha valaki kézműves sört akar előállítani:

  • Először malátázunk, mely során a malátát vízzel kombináljuk, hogy az enzimek által az észterek és cukrok kialakuljanak. Ez a folyamat alapvető fontosságú a sör színe és íze szempontjából.
  • A malátát forraljuk, és hozzáadjuk a komlót, aromával, keserűséggel és tartóssággal vértezve fel ezzel a sört. A főzés során a kívánt sör alapízét alakítjuk ki ezen a ponton.
  • A főzetet lehűtjük, majd élesztőt adunk hozzá. Az élesztő a cukrot alkohollá és szénsavvá alakítja.
  • A  friss sört érlelésnek vetjük alá, amely során az ízek tovább érnek és kiegyensúlyozottabbak lesznek.
  • A söröket palackozhatjuk vagy hordókba tölthetjük, így az ízüket és minőségüket megőrizve kerülnek a fogyasztók elé.

A sörfőzés remek móka, és egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. De ha valakinek nincs ideje, energiája vagy felszerelése, annak sem kell csüggednie, ő sem marad kézműves sör nélkül, elég csak elsétálnia a legközelebbi szupermarketbe.

Az INTERSPAR és SPAR üzletekben például a sörválaszték közel negyede a magyar kisüzemi sörök kínálatából tevődik össze. A polcokról a fogyasztók számára így közvetlenül és kényelmesen elérhetők a kis szériás különlegességek, ami a kézműves sörfőzdék számára is dinamikus fejlődési lehetőséget jelent, hiszen újabb és újabb ízváltozatokkal rukkolhatnak elő.

De melyiket válasszunk?

Mivel tényleg egy olyan műfajról van szó, ahol az alkotásnak szinte semmi nem szabhat határt, a kézműves sörök fajtáiból Dunát lehet rekeszteni. A legnépszerűbbek között ugyanakkor feltétlenül helyet követelnek maguknak az intenzíven komlózott, éppen ezért kimondottan keserű IPA-k, az inkább télen jól eső, sötét, malátában domináns Stoutok, a kimondottan izgalmas savanyú sörök, a Sour Ale-ek, a búzasörök, a Stoutokhoz némileg hasonlító Porterek, vagy a hagyományosan mezőgazdasági sörök, a Saisonok.

Akik kézműves söröket kóstolnának, azok figyelmébe ajánljuk, augusztus 29. és szeptember 3. között a Belvárosi Sörfesztivált, aminek immár második éve a SPAR a fő támogatója. Több mint 250 féle sörrel, a legjobb magyar főzdék kézműves különlegességeivel és nemzetközi márkák remekeivel várják a fesztiválon a látogatókat hat napon át, így nem árthat némi háttértudás.

Belvárosi Sörfesztivál

A trendeket a szervezők is figyelembe veszik, éppen ezért idén is megalkották a fesztivál hivatalos sörét, amelynek összetételéről a rendezvény közösségi oldalán szavazhattak a sörrajongók. A 2023-as győztes a sabro-mosaic-amarillo komlókombinációra épülő, 5,6 %-os Festival Hippie IPA lett, amelynek ízei a trópusi gyümölcsösök hangulatát varázsolják a szádba. Ha más ízékre vágyik az ember, akkor bőven válogathat a Fehér Nyúl Turbid-tól kezdve a Szent András Napkincs, a Frootie Mangó IPA, a Grumpy Octopus, a Monyo Double Sour rise tételeken át a Mad Scientist JAM72, a West Coast, vagy épp a Szia Uram!-sorozat ízeiig.

Mindent összevetve, a kézműves sörök összehozzák a baráti társaságokat, kóstolásuk igazi kulináris öröm és igazi közösségi élmény.

Szponzorált tartalom

A cikk a SPAR támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik