Élet-Stílus

Bono mindenkit meglepve felbukkant Szarajevóban

Samir Jordamovic / Anadolu Agency / AFP
Samir Jordamovic / Anadolu Agency / AFP

A szarajevói filmfesztivál hivatalos programjában nem szerepelt, végül azonban felbukkant a nyitóvetítésen Bono, a U2 frontembere, a gitárossal, Edge-dzsel együtt. A fesztivál a Kiss The Future című dokumentumfilm premierjével indult pénteken, amely a zenekar szerepvállalásáról is szól a boszniai háborúban.

Az 1990-es évek elején, a délszláv háború kitörése után egy nemzetközi segélyszervezet Szarajevóban dolgozó, amerikai munkatársa a U2 segítségét kérte, hogy hívják fel a közvélemény figyelmet a bosnyák civilek háborús szenvedéseire. A zenekar az 1993-as Zoo TV turnéjának minden állomásán műholdas kapcsolaton keresztül készített interjút az ostromlott város lakóival, Szarajevó felszabadulása után pedig koncertet is adtak ott. Ez a történet is bekerült Nenad Cicin-Sain friss dokumentumfilmjébe.

Az idei szarajevói filmfesztivál fő versenyprogramjában mutatják be a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó, román–magyar koprodukcióban készült Libertate ’89 – Nagyszeben című filmet is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik