Élet-Stílus

„Nincs hatásos gyógyszer” – testvére hírt adott a neurológiai betegséggel küzdő Céline Dionról

Charles Sykes / Bravo / NBCU Photo Bank / Getty Images
Charles Sykes / Bravo / NBCU Photo Bank / Getty Images
Küzd az énekesnő, amennyire képes.

Tavaly decemberben, egy Instagram-videó keretei közt jelentette be Céline Dion, hogy gyógyíthatatlan betegséggel küzd, így minden koncertjét lemondja határozatlan időre.

Nemrég diagnosztizáltak nálam egy nagyon ritka neurológiai rendellenességet, az úgynevezett Stiff-Person-szindrómát, amely egymillió emberből egyet érint.

Mi ez a betegség?

A Stiff-Person szindrómát a törzs és a végtagok változó intenzitású izommerevsége jellemzi. Az érintettek különféle ingerekre, pl. a zaj, érintés és érzelmi stressz nagyon érzékenyek, és túlzott idegrendszeri választ adnak, pl. ezek hatására izomgörcsök is elindulhatnak. Jellemző a rendellenes testtartás, gyakran összegörnyedve és merev tagokkal, izmokkal mozognak. A Stiff-Person-szindrómás betegek nem szívesen hagyják el megszokott környezetüket, mert félnek a bizonytalan járás és mozgás miatti veszélyektől, illetve attól, hogy az utcai zajok, az idegen közegben őket érő fény és hangingerek fájdalmas izomgörcsöket és mozgászavart válthatnak ki, amitől eleshetnek és megsérülhetnek – írja dr. Balaicza Erika belgyógyász

Az énekesnőről most a testvére, Claudette Dion árult el némi információt: a harmadik testvér, Linda oda költözött Céline Dion otthonába, hogy segíteni tudja testvérét a mindennapokban.

Amikor felhívom, és ő nagyon elfoglalt, Lindával, a másik testvéremmel beszélek, aki vele él, és azt mondja, Céline rettentően keményen dolgozik. Kutatásokat olvas a betegségről, figyel, tanul, amennyire csak lehetséges. Ez az élete minden aspektusára hatással van. Nincs gyógyszer, ami hatásos volna, de a fontos a remény

teszi hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik