Élet-Stílus

A temetés után tudták meg, hogy az apjuk helyett valaki mástól vettek búcsút – 60 millió dollár kártérítést követelnek

James Pintar / Getty Images (illusztráció)
James Pintar / Getty Images (illusztráció)
Először akkor fogtak gyanút, amikor a bajszos édesapjuk koporsójában egy bajusz nélküli arcot láttak. De a temetkezési vállalat csak három héttel közölte velük a tévedést.

60 millió dollárra – azaz 20,5 milliárd forintra – perli az édesapjuk temetését lebonyolító temetkezési vállalatot az a Long Island-i testvérpár, akiknek az édesapja helyett egy idegent temettek el a gyászszertartás során – írja a People magazin.

Stacy Holzman és Megan Zaner a New Yorkban benyújtott keresetük szerint azzal vádolja a dél-karolinai Fountain Inn városában működő Fletcher Funeral and Cremation Service-t, hogy összetévesztették egy másik személy maradványait az édesapjuk, a február 25-én, 72 éves korában elhunyt Clifford Zaner maradványaival, és a rossz holttestet helyezték el Clifford temetési ruháiba.

Majd ezt az idegen holttestet küldték el a New York-i West Babylonban lévő Star of David Memorial Chapelbe, ahol a férfi gyászszertartását tartották.

A szertartásnak otthont adó kápolna azt nyilatkozta a magazinnak az üggyel kapcsolatban, hogy a család még a temetés előtt „megerősítette az elhunyt személyazonosságát a temetőben”. Stacy és Megan azonban azt állítják, jelezték, hogy a koporsóban lévő személy nem hasonlít az apjukra, de a temetkezési vállalat a holttest megtekintése, a gyászszertartás és a temetés alatt is úgy kezelte az idegen férfi holttestét, mintha az édesapjuké lett volna.

Közben az édesapjuk maradványai addig a dél-karolinai hullaházban pihentek, és a tévedés következtében a halála és az igazi temetése között eltelt idő miatt végül nem is a zsidó hagyományoknak megfelelően temették el – áll a keresetükben.

Annyira igazságtalannak érzem. Megbízol ezekben az emberekben. Közben nem tudod, hogy mit csinálsz, ez nem történik meg minden nap. Az életben egyszer veszítjük el az apánkat

adott hangot a felháborodásának Megan a Fox 5 New Yorknak nyilatkozva.

A Long Island-i temetkezési vállalat azt állítja, hogy ők „gyors és határozott lépéseket tettek annak érdekében, hogy kapcsolatba lépjenek a családdal, és felajánlottak neki minden szükséges szolgáltatást a gyászuk enyhítésére”, miután Dél-Karolinából tájékoztatták őket a hibáról.

„Mélységesen sajnáljuk a család bánatát, amit a dél-karolinai temetkezési vállalat okozott” – írták, majd azt is hozzátették, hogy „a családok nagy stressznek vannak kitéve, amikor az egyik hozzátartozójukat kell azonosítaniuk”. A másik temetkezési vállalat, a Fletcher Funeral and Cremation Service egyelőre nem reagált az ügyre.

Stacy azt mesélte a CBS New Yorknak, hogy akkor vette észre, hogy valami nincs rendben, amikor meglátta, hogy az apja helyett eltemetett férfinak nem volt bajsza, miközben az édesapjának volt. „Hol van az arcszőrzete?” – kérdezte a temetkezési vállalkozótól, aki csak annyit reagált rá, hogy „mindenkit” meg szoktak borotválni a temetés előtt.

Ráadásul az eltemetett férfi fején más furcsaság is volt: egy boncolási heg éktelenkedett a homlokán – miközben Clifford Zanert testén egyébként nem is végeztek boncolást.

Mivel Stacy-t nem győzte meg a borotválásról szóló magyarázat, ezért továbbra is azt mondta a Long Island-i temetkezési vállalat munkatársainak, hogy nem ismeri fel a holttestet. De ekkor ismét elhárították az aggodalmát.

A család végül csak három héttel a temetés után tudta meg a dél-karolinai temetkezési vállalattól, hogy hibáztak, ezért valójában nem is az édesapjukat temették el. Clifford Zaner igazi temetésére pedig csak ezután, március 24-én került sor a floridai Jacksonville-ben. Azonban ezt a szertartást már nem tudták a zsidó hagyományoknak megfelelően lebonyolítani, mivel a tévedés miatt több mint három nap telt el a férfi halála és temetése között.

A nővérek azt állítják, hogy a dél-karolinai temetkezési vállalat bocsánatot kért tőlük, de a rossz maradványokkal megtartott első temetés után nem kaptak visszatérítést a Long Island-i temetkezési vállalattól. Pedig 12 ezer dollárt – mintegy 4 millió forintot – fizettek nekik a szertartás lebonyolításáért.

„Azt akarom, hogy vállalják a felelősséget ezért a szörnyű hibáért” – mondta Megan, majd azzal folytatta, hogy azt is el akarják érni, hogy többet ne fordulhasson elő semmilyen hasonló malőr.

A Star of David Memorial Chapels az eset után kiadott közleményében azt írja, hogy felülvizsgálják az összes protokolljukat, és „minden javasolt változtatást megtesznek a családtagok megfelelő azonosításának biztosítása érdekében”.

„Elkötelezettek vagyunk, hogy továbbra is a legmagasabb fokú együttérzést és gondoskodást biztosítsuk azoknak a családoknak, akik ránk bízták szeretteiket” – fogalmaz a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik