Élet-Stílus

Hongkong kissé nevetséges eszközt vet be azért, hogy dohányzásmentes várossá váljon

Zhong qiuyan / Imaginechina / AFP
Zhong qiuyan / Imaginechina / AFP
De legalább olcsó.

Hongkong egészségügyi minisztere, Lo Csung-mau azt szeretné elérni, hogy ha a város dohányzásmentessé válna. Ehhez egy szokatlan módszert vetne be: a rosszalló nézést.

A Sky News beszámolója szerint azt mondta a politikus, hogy aki egy étteremben vagy olyan más helyen, ahol nem szabadna rágyújtania, cigizik, azt mindenki bámulja rosszallóan.

Amíg ki nem érnek a rendőrök.

Nem hiszem, hogy ez az ember vissza merne ütni mindenkinek az étteremben, mert egyszerűen csak bámulják.

– idézték. A sorbanállással példálózva magyarázta el aminiszter, miért nem jogszabállyal próbálják meg rendezni a helyzetet. Azt mondta, hogy a buszmegállóknál sincs egy olyan törvény, hogy sorba kell állni, mégis sorbaállnak az emberek, mert meg van ennek a kultúrája. Azt reméli, a társadalmuk „egy nemdohányzó kultúrát is fel tud építeni”.

Hongkongban nem lehet dohányozni az éttermekben, a munkahelyeken, a fedett – és néhány szabadtéri – nyilvános helyen. Aki megszegi a szabályt, annak 1500 hongkongi dollárt, azaz 65 ezer forintot kell fizetnie. Bizonyítékként a város térfigyelő kameráinak felvételeit, és mások által beküldött videókat is fel lehet használni.

Szerdán egy nyilvános fórumot is tartottak Hongkongban, ahol olyan ötletek merültek fel még a dohányzás elleni harc részeként, mint hogy bizonyos időpont után születetteknek nem engednék meg soha a dohányvásárlást vagy hogy a dohányra kimért adóját hirtelen vagy fokozatosan emeljék meg 75 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik