Élet-Stílus

274 milliós kártérítést kap egy floridiai kislány, akit megégetett a McDonald’s-ban vásárolt nuggets

Gerald Matzka / picture alliance / Getty Images (illusztráció)
Gerald Matzka / picture alliance / Getty Images (illusztráció)
Mondjuk, a most 8 éves gyerek szülei ennél is sokkal több pénzt szerettek volna kicsikarni a gyorsétteremláncból.

Egy dél-floridai esküdtszék 800 ezer dollár (közel 274 millió forint) kártérítést ítélt meg egy kislánynak, aki súlyosan megégett, amikor egy forró Chicken McNugget a lábára esett a lábára, miután az édesanyjával rendeltek egy McDonald’s autós kiszolgáló ablakánál – írja a CBS News.

Olivia Caraballo, akinek a szülei eredetileg 15 millió dolláros – azaz több mint 3 milliárd forintnak megfelelő – kártérítést követeltek a gyorsétteremlánctól, csupán 4 éves volt a 2019-es baleset idején. A South Florida SunSentinel című helyi lap beszámolója szerint az esküdteknek összesen két órára volt szükségük a döntés meghozatalához.

Az ítélet értelmében a McDonald’s USA és a család által meglátogatott Fort Lauderdale melletti Tamaracban található gyorséttermet franchise-rendszerben üzemeltető cég 400 ezer dollár kártérítést köteles fizetni az elmúlt négy év fájdalmaiért, és további 400 ezer dollárt a jövőbeli kellemetlenségek kompenzálására.

Igazából csak örülök, hogy meghallgatták Olivia hangját, és az esküdtszék képes volt igazságos ítéletet hozni

– mondta a másodfokú égési sérüléseket szenvedő kislány édesanyja, Philana Holmes az ítélethirdetés utáni sajtótájékoztatón.

Holmes tanúvallomása alapján a baleset úgy történt, hogy a testvérével a hátsó ülésen ülő gyerek leejtett egy csirkefalatot, ami a combján landolt, a biztonsági öve pedig a lábához szorította azt. Az édesanya azt is elárulta, hogy Olivia azóta nuggetnek nevezi a heget, amit nagyon szeretne, ha eltávolítanának a testéről. Az édesanya szerint senki nem figyelmeztette őket arra, hogy milyen forrók a csirkefalatok, és ezért érdemes vigyázni velük.

Azt a gyorsétterem képviselői sem vitatták, hogy az égési sérülést a csirkefalat okozta, de szerintük az, hogy a vásárlás után mi történt a rendeléssel, már nem az ő felelősségük. A McDonald’s ügyvédjei emellett azzal védekeztek, hogy a baleset okozta kellemetlenségek akkor szűntek meg a kislány életében, amikor a seb begyógyult – ami szerintük körülbelül három héttel a baleset után meg is történt

De a védekezésük részeként azt is elmondták, hogy szerintük valójában csak a kislány édesanyjának vannak problémái a heggel, aminek a kezelésre amúgy is bőven elégnek kellene lennie, ha csak 156 ezer dollárt (53 millió forintot) fizetnének nekik.

„Azóta is a McDonald’s-ba járnak, azóta is azt kéri, hogy oda vigyék csirkés nuggetset kér. Azóta is behajtanak a McDrive-hoz, és azóta is csirkefalatokat vásárolnak. Nem zavarja a sérülés. Ez az egész az anyuka miatt van” – mondta Jennifer Miller védőügyvéd a szerdai záróbeszédében. Azonban az ítéletet már nem kívánta kommentálni, ahogy egyik kollégája sem.

Az éttermet üzemeltető cég még májusban úgy nyilatkozott az ügyről, hogy a kislánynak rendelt Happy Meal menü elkészítésekor minden előírást betartottak.

Mivel az Egyesült Államokban nincs olyan, mindenkit alanyi jogon kiszolgáló egészségügyi rendszer, mint Európában, ezért a heg eltávolíttatása is igen költséges lehet a család számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik