Élet-Stílus

A műtőktől a világűrig: 10+1 híres nő, aki férfiak uralta terepen is megtalálta az útját

Mathew Brady / Getty Images
Mathew Brady / Getty Images
Az, hogy valamire még nem volt példa, nem jelenti azt, hogy nem is lehet. Cikkünk szereplői nem kértek a nemi sztereotípiákból, ha hivatásról van szó, és ezzel történelmet írtak – és példaképpé váltak.

1. Dr. Mary Edwards Walker

Az egyik legelső női orvos Amerikában, és a legelső női hadi sebész. Orvosi végzettsége megszerzése után azonnal csatlakozott az unionista sereghez, ekkor tört ki ugyanis az amerikai polgárháború. Óriási orvoshiány volt, minden kézre szükség lett volna, ám a sereg elsőre nem fogadta el a jelentkezését, csak évekkel később lehetett frontorvos, majd hadi sebész. Többször is átszökött a fronton, hogy sérült civileket kezeljen, ám az egyik ilyen alkalommal a konföderációs sereg elfogta, hónapokat töltött hadifogságban, végül egy fogolycsere alkalmával nyerte vissza szabadságát. A háború után megkapta az amerikai Medal of Honort, azaz Becsületrendet, a legmagasabb amerikai katonai kitüntetést, ezzel nemcsak az első, de a mai napig az egyetlen nő, akinek ilyen kitüntetése van. A rabszolgaság eltörlése mellett a női egyenjogúságért is harcolt: a polgárháború után csatlakozott a szüfrazsetekhez.

2. Hugonnai Vilma

Mi, magyarok is kivettük a részünket az orvostudomány női szakmává válásából: Hugonnai Vilma volt az első magyar orvosnő.Mivel az 1800-as évek közepén Magyarországon a felsőoktatás nem volt a nők számára nyitott, így amikor a természettudományos érdeklődésű Vilma – már kétgyermekes anyaként – megtudta, hogy a Zürichi Egyetemre nők is járhatnak, elhatározta, hogy ezt fogja tenni, legyen bármilyen nehéz. Pedig nagyon nehéz volt: férje beleegyezése nélkül nem iratkozhatott be, és bár ezt megkapta, a férje anyagilag nem volt hajlandó támogatni tanulmányait, így elég nehéz körülmények között teltek az egyetemi évek, a diploma megszerzése után meg a hazai elismertetéssel kellett megküzdenie. Nem járt sikerrel, így hiába az orvosi diploma, itthon „csak” szülésznőként dolgozhatott. Így is tett. Elvált, ön- és családfenntartó lett, és rengeteg páciense volt. Miután újra férjhez ment, felhagyott a szülésznői munkával, és szakmája elméleti oldalával kezdett foglalkozni, valamint azért küzdött, hogy kijárja diplomája hazai elismerését és azt, hogy a nők is tanulhassanak egyetemen. Végül közel húsz évvel a diplomája megszerzése után, 1897-ben sikerült elérni, hogy itthon is elfogadják a végzettségét, ez után magánpraxisában elsősorban nőket és szerény körülmények között élőket kezelt. Élete végéig a női egyenjogúságért, a nők szellemi foglalkozásokban való szabad részvételéért küzdött hol hétköznapi munkájában, hol tanulmányokban, könyvekben. Az első világháború kitörése után azért dolgozott, hogy minél több egészségügyben képzett nőt bevonjanak a háború sérültjeinek ellátásába.

3. Carrie Morrison

Az első női ügyvéd Angliában. Cambridge-ben diplomázott nyelvészként, éspedig kitüntetéssel, de a diplomáját nem kaphatta meg, mert nő volt. A világháború alatt a brit hírszerzésnek dolgozott, majd, miután 1919-ben eltörölték a nőkre vonatkozó tiltást, elkezdett a jogi diplomáért dolgozni, amit végül 1922-ben szerzett meg, három kolléganőjével együtt, ám közülük csak ő szerzett végül ügyvédi képesítést. Szegények jogi ügyeit intézte ingyen, valamint gyermekvédelmi szervezeteknek segített. Csak hogy érzékeltessük, mennyire vagány nőről beszélünk: összeveszett a bírósággal, amikor az asszonynevén akartak rá hivatkozni, nem pedig doktorként, mint más ügyvédekre.

4. Polgár Judit

A sakktörténet legjobb női sakkozója, az egyetlen nő, aki átlépte a 2700 Élő-pontos szupernagymesteri határt. Emellett nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt – azaz férfiak és nőket együtt versenyeztető – kategóriában, és kétszeres olimpiai bajnok a női sakkolimpián, és akad néhány olimpia ezüstérme is, nem beszélve az Európa-bajnoki, és magyar szuperbajnoki címekről, valamint az ún. Sakk-Oscar-díjról, amit nyolcszor is megkapott, köztük az évszázad női sakkozójának járó díjat, huszonhat éven (!) keresztül vezette a felnőtt női világranglistát, ami világrekord. De elismeréseit még oldalakon át folytathatnánk – egy legenda. Világbajnoki címe is csak azért nincsen, mert nem volt hajlandó csak női mezőnyben versenyezni. Nem meglepő, hogy visszavonulása óta a női egyenjogúságért dolgozik, valamint alapítványával a sakkoktatást a képességfejlesztés szolgálatába állítja.

5. Valentina Tyereskova

Tyereskova nemcsak az első nő volt, aki valaha a világűrben járt, de ő tette ezt meg a legfiatalabban, huszonhat évesen. Negyvennyolc alkalommal volt Föld körüli pályán, és ő az egyetlen nő, aki szóló misszióban vett részt. Mielőtt kozmonauta lett, egy textilgyárban dolgozott, de akkor sem volt szívbajos alkat: hobbiből ejtőernyőzött, és az idegeivel az űrkarrier után sem volt gond, ugyanis a stresszes politikai pályát választotta a Szovjet Kommunista Párt tagjaként.

6. Margaret Thatcher

A Vaslady sem választott könnyű utat, amikor politizálásra adta a fejét, ám a dolog bejött: ő lett az első női miniszterelnök, kemény kezű vezetői stílusa bevonult a történelembe. Mindeközben viszont mégis mindig bevetette befolyását nőtársaiért, az egyenjogúságért dolgozott, és mintát mutatott a női vezetők utána következő generációinak.

7. Annie Duke

Egy kevésbé nyilvánvaló szereplő a listán: Annie Duke nem orvos, mérnök vagy politikus, hanem pókerbajnok. A pókeres Hírességek Csarnokának szereplői közül nemhogy az első, de az egyetlen nő. Hiába nyert meg mindent, amit lehetett, máig durva szexizmussal kell szembenéznie, ám ő számtalanszor fordította előnyére, hogy játékostársai nem vették komolyan.

8. Kathryn Bigelow

Egy újabb úttörő, ezúttal művészeti területről: Kathryn Bigelow volt az első női filmrendező, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, éspedig A bombák földjén című filmjéért. Az már lényegesen szomorúbb, hogy az ő 2009-es díjazása óta még csak két kolléganője dicsekedhet hasonlóval, Chloe Zhao A nomádok földjéért és Jane Campion A kutya karmai köztért. Bigelow azóta is maradt a vagány, tökös sztorik rendezésénél.

Michael Caulfield / WireImage / Getty Images Kathryn Bigelow rendező és Barbara Streisand műsorvezető a színpadon a 82. Oscar-díjátadón.

9. Frances Allen

Kell egy kocka is a képbe: Frances Elizabeth Allen egy amerikai komputermérnök volt, az első, aki megnyerte a szakterület legrangosabb díját, a Turing-díjat, de nem állt messze attól sem, hogy Nobel-díjat kapjon. Közel ötven éven keresztül dolgozott az IBM-nek, de a hidegháború alatt részt vett a Nemzetbiztonség kódfejtőinek munkájában is.

10. Torma Zsófia

Újabb tudós, ezúttal nem a természettudomány oldaláról: Torma Zsófia nemcsak hazánk fiaként érdekes karakter, ő volt ugyanis a világ első régésznője.Édesapja történész volt, és a kislányra hamar átragadt a szenvedély. Régészként elsősorban Erdély lelőhelyein tevékenykedett, kőkorszaki

telepeket tárt fel, de kutatásaiban egészen a honfoglalásig terjedt az érdeklődése. Emellett árvák és rászorulók megsegítésén és iskolák létesítésén is dolgozott.

+1 Emma Walker

Egy újabb terület, ahol a nők sokáig nem nagyon fordultak meg: Emma Walker az első nő, aki a Johnnie Walker több mint kétszáz éves történelmének első keverőmestere lett. Mit is jelent ez? Nos, nem kevesebbet, mint hogy ő felel a híres márka whiskyjeinek ízvilágáért, azok karakterének stabilitásáért. A névegyezés egyébként véletlen: Emma Walker nem rokona a híres whisky-dinasztiás Walkereknek – legalábbis biológiailag, mert érzelmileg egyértelműen családtag, és nemcsak 2021-es mesterré válása óta. Walker kémia iránti érdeklődése mér gyerekként megvolt, így nem volt kérdés, hogy egyetemen is ezt fogja tanulni. Még tanulmányai alatt ismerkedett meg a whiskykkel, és az ízek mögötti tudománnyal, ami annyira lenyűgözte, hogy biztos volt benne, hogy olyan munkát szeretne, ahol a kémia és az ízek összefonódásával foglalkozhat. Tizenkét fős csapatával minden nap különböző hatásokkal, lepárlási eljárásokkal, anyagokkal és technikákkal kísérleteznek, céljuk, hogy egyszerre őrizzék meg a Johnnie Walker italainak tradícióit és találjanak újabb és újabb ízeket. Walker tudja ugyan, hogy úttörőnek számít, de szereti hangsúlyozni: az, hogy az alkohol „férfias” iparág, csak látszat, ő egy természetesen diverz közegben tanult bele a szakmába.

A nők rendkívül fontos pontokon tudják alakítani a társadalmat – noha az ezirányú lépéseik gyakran láthatatlanok maradnak. Itt az idő, hogy ez megváltozzon! A Keep Walking Magyarország kampány támogatni kívánja a női szerepvállalást, lehetővé téve, hogy a nők tisztán és jól látható nyomokat hagyjanak maguk után, amit a társadalom meglát, meghall, követ és elismer.

Lépj be a virtuális valóságba és oszd meg Te is a történetedet!

Szponzorált tartalom

A cikk a Johnnie Walker Keep Walking Magyarország támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik