Élet-Stílus

Nem az a kérdés, menjünk-e prosztatavizsgálatra, hanem hogy mikor

Getty Images
Getty Images
A vizelési zavarok egyre inkább beférkőznek a középkorú férfiak mindennapjaiba. Ezt megelőzendő érdemes elmenni prosztatavizsgálatra, hogy minden problémát időben kezelhessenek.

Vizsgálat, de mikor?

Nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy mely életkorban „kötelező” ellátogatni prosztatavizsgálatra. Teljesen egyénfüggő a dolog, amit az aktuális egészségi állapotunk is befolyásol. Ha azonban valaki már napi rendszerességű vizelési zavarokat tapasztal önmagánál, akkor annak el kell gondolkodnia azon, hogy felkeressen egy szakorvost.

Emellett vannak bizonyos szakmai irányelvek is, amelyek segítenek eligazodni abban a kérdésben, mikor és miért szükséges egy urológiai vizsgálat.

Egyrészt ötven év felett évente javasolt a prosztatavizsgálat elvégzése, de a legjobb, ha már a negyvenes éveikben járó férfiak is meglátogatják az orvost, ha fokozott kockázati csoportba tartoznak. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a családban már előfordult korábban prosztatabetegség, de a gyakori, fájdalmas vizelési inger is árulkodó jele annak, hogy mielőbb érdemes lenne felkeresni egy urológus szakorvost.

Milyen betegségek okozhatnak vizelési zavart?

A leggyakoribb vizelési zavarokkal járó betegségek korosztályok szerint változnak, de szinte minden esetben a prosztatával hozhatók összefüggésbe.

  • A fiatal, 20-45 éves korosztályt a prosztatagyulladás késztetheti gyakori és szokatlanul nehéz vizelésre.
  • A vizelési zavarok előfordulása a korral együtt nő, 50 év felett pedig ezek leggyakoribb oka a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. Hazánkban 350.000 férfi küzd ennek a betegségnek a tüneteivel, és csak 50 százalékuk részesül kezelésben.

A prosztatagyulladás a férfiak 10 százalékát érinti világszerte. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás az 55 év felettiek 50 százalékánál jelentkezik, 75 éves korban ez a szám pedig már 80 százalékra emelkedik.

Mi történik, ha nem végeznek megfelelő időközönként vizsgálatot?

Arról érdemes inkább beszélni, hogy mit előzhetünk meg, amennyiben évente részt veszünk ilyen vizsgálaton: ennek köszönhetően időben fel lehet ismerni a prosztatarákot, a prosztatagyulladást és a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást. Előbbi a korai stádiumban általában nem jár tünetekkel, így rendszeres vizsgálat hiányában nem tűnhet fel. Későn diagnosztizálva azonban már nehezen kezelhető, és magas halálozási kockázatot hordoz magában.

Ha nem kezelik, a prosztatagyulladás krónikussá is válhat, ami fájdalommal, szexuális problémákkal járhat. A hosszú távú tünetektől pedig igen nehezen lehet megszabadulni.

A vizelési zavarok mögött változatos egészségi problémák állhatnak, amelyek jelentősen csökkentik az életminőséget. Ahhoz azonban, hogy megállapítsák ezek okát, és kiválasszák a legmegfelelőbb kezelési módot, feltétlenül szakorvosi vizsgálatra van szükség.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik