Élet-Stílus

#Ússzukmeg – 41. Lidl Balaton-átúszás

Lidl
Lidl
Bevállalós vagy? Kipróbálnád magad? Akkor csatlakozz ahhoz a több, mint tízezer indulóhoz, akik Magyarország ikonikus és bakancslistás nyári sporteseményére jelentkeznek. Vegyél részt a 41. Balaton-átúszáson, melynek idén ismét, immár 7. alkalommal, a Lidl Magyarország lesz a névadószponzora.

41. Lidl Balaton-átúszás

Te sem maradj le róla! A Magyar Sportújságírók Szövetségének döntése értelmében 2022-ben Az Év Szabadidős Sporteseménye a Lidl Balaton-átúszás lett, és az idei is nagyon izgalmasnak ígérkezik. A helyszínen kiváló programok várnak az egész családra, és egy igazi megmérettetés annak, aki indul az eseményen.

A résztvevők az idei évben is két sportágban mérettethetik meg magukat. A teljes, és a fél távot is megtehetjük átúszva, vagy áthúzva!

A Révfülöp és Balatonboglár közötti táv 5,2 km. Ennyit kell teljesíteni ahhoz, hogy azt mondjuk – megúsztuk! Ha viszont még úgy érezzük nem állunk készen a „magyar tenger” átúszására, kezdjük a féltávval, amely 2,6 km.

Nem erősségünk az úszás? Sebaj! Az idén ugyanis már harmadik alkalommal SUP-pal is rajthoz állhatnak az 5,2 km-es távnak azok, akik nem az átúszást, hanem a Balaton-áthúzást választják. Akik a rövidebb 2,6 km-es távot vállalják, azok egy kör leírásával ugyanoda érkeznek be, mint a többiek.

Lidl

Találkozzunk a balatonboglári Platán strandon!

Ez lesz az a hely, ahol partot érnek a versenyzők. A Lidl pedig főszponzorként jobbnál jobb programokkal várja a parton szurkolókat, és a táv teljesítőit is!

 „A családoknak szeretnénk példát mutatni, és minél több emberhez eljuttatni a sportos és egészséges életmód üzenetét, ezért idén is olyan programokkal készülünk, amelyek edukációs módon hívják fel a figyelmet a táplálkozással összefüggő egészségtudatosság fontosságára.” – mondta Tőzsér Judit, a vállalat kommunikációs vezetője.

Az aktivitászónákban célba dobás, kvíz és smoothie bajnokság, óriás puzzle játék, memóriafal és további edukatív programok várják az egész családot. A matricagyűjtő játék során pedig kedvezményre jogosító kuponokat és ajándékokat lehet bezsebelni.  Azok, akik pedig követni az eseményeket a Lidl dóm sátrában folyamatosan figyelemmel kísérhetik a célba érkezőket.

Lidl

Írjuk fel! 2023. július 22.!

143 évvel ezelőtt Szekrényessy Kálmán Siófok és Balatonfüred között úszta át először a Balatont. 6 óra 40 perc alatt teljesített ezt a 14 kilométeres távot. Ez a táv azonban tényleg nagyon hosszú volt, így a szervezők az évek alatt csökkentették azt. A mai Balaton-átúszás 5,2 km, ami átlagosan három óra alatt teljesíthető! A táv csökkentésének köszönhetően a Balaton-átúszás élményét bátran kipróbálhatják felkészült, amatőr sportolók, akkor is, ha korábban még nem vettek részt hasonló igénybevételt jelentő sporteseményen. Az úszófolyosó mentén ugyanis 50 méterenként vitorlások és egyéb vízi járművek garantálják a versenyzők biztonságát. Aki elfárad, bármikor megpihenhet.

Az esemény 5,2 kilométerét 1979 óta közel 217000-en teljesítették. Csak a tavalyi évben 12.000-en regisztráltak, 1073 hazai településről és 43 országból érkeztek az úszók. A legidősebb induló mindkét nem esetén 85 éves volt és gyerekek is szép számmal teljesítették a távolt.

Lidl

Eldöntötted? #ússzukmeg? Találkozzunk július 22.-én!

A sportesemény felkészüléséhez számos tippet találhatunk a Lidl honlapján, azonban Dr. Galló Nóra, a Lidl dietetikus szakértőjének legfontosabb tanácsait itt is elolvashatjuk, érdemes megfogadni.

Amikor egy hosszabb (1-1,5 órát meghaladó) sporteseményre készülünk, mint amilyen a Balaton-átúszás is, teljesítményünk és közérzetünk szempontjából egyaránt meghatározó az, hogy mit fogyasztunk előtte és utána. Terhelés előtt a szénhidrátban gazdag, alacsony zsírtartalmú, könnyen emészthető ételek a preferáltak pl.: Lidl Crownfield teljes kiőrlésű zabpehelyből készült kása, banán, Lidl Alesto gyümölcsszelet.

Az esemény után fél-1 óra múlva könnyedebb, akár gyorsan felszívódó szénhidrátban és fehérjében gazdag étel ajánlott a szénhidrátraktárak feltöltése, illetve az izmok regenerálódásának elősegítése céljából. Ha közvetlenül edzés vagy verseny után gyomrunk még nem kívánja a szilárd ételt, akkor viszont nem kell erőltetni, néhány óra múlva is ráérünk enni.

A folyamatos folyadék- és elektrolit pótlás azonban elengedhetetlen, ezért még a rajt előtti 15-20 percben is fogyasszunk el 2-3 dl folyadékot, lehetőleg vizet, és ne feledkezzünk meg a verseny utáni bőséges hidratálásról sem, ekkor a 100%-os gyümölcslevek, illetve zöldség-gyümölcs turmixok/smoothie-k is bevethetők pl.: LIDL Solevita smoothie-k.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik