Élet-Stílus

Lakatos Márk a könyvfóliázásról: Emberi sorsokat bélyegeznek meg mindenféle logikus indok nélkül

Úgy érzi, a saját gondolatait és érzelmeit is fóliáznia kell.

Lakatos Márk könyvfóliázásról és a gyermekvédelminek nevezett jogszabályról mondta el a véleményét a Reggeliben. Bár a stylist most vendégként vett részt a beszélgetésben, korábban műsorvezetőként dolgozott az RTL-nél.

Emlékszem rá, mikor még itt dolgoztam, ebben a stúdióban, és megjelent ez az úgy nevezett gyermekvédelminek mondott szörnyűség. Itt ültünk az utána következő reggel, és azon röhögtünk, hogy vajon le kell-e engem takarni az élő műsorban, mert ez ugye nemcsak a könyvekre, hanem egy csomó más kulturális tartalomra is vonatkozik. És most, két évvel később eljött az a pillanat, hogy könyvet írok, és hát miről írjon az ember könyvet, ha nem a saját élményeiről, érzéseiről, fájdalmairól, szerelmeiről, akár a szexualitásáról is? Még akkor is, ha nem egy önéletrajzi regény lesz szó szerint

– fogalmazott Lakatos, aki a csatornától való távozása után kezdett bele első, önéletrajzi ihletésű, de fiktív regénye megírásába.

Még ki sem jött a könyv – még nem ment el a nyomdába, most fejezem be lassan a kéziratot –, és már most fóliát kell a gondolataim, az érzelmeim és mindenem elé tenni, mert hogy van egy ilyen törvény, amit úgy tartatnak be, ahogy épp akarnak, úgy csinálják, ahogy éppen gondolják. Mindenféle logikus indok nélkül embereket, emberi sorsokat bélyegeznek meg, fóliáznak le, cenzúráznak, azért, mert ők úgy gondolják, hogy ezzel valami célt elérnek.

Az is szóba került, hogy a fóliázott szerzők listája nem csak a modern irodalmat érinti. Sok klasszikus magyar és nemzetközi irodalmi alkotás is fólia alá kerülhet, köztük kötelező olvasmányként oktatott művek. Lakatos Márk Szerb Antal naplójegyzeteit hozta fel példának, ami arról szól, hogy a tizenéves szerző hogyan fedezte fel a homoszexualitását tizenévesen.

Na, most ezzel a könyvvel akkor mit kezdünk? Ami egyébként sok-sok fiatalnak adhatna fogódzott ahhoz, hogy hogy kell ehhez állni

– emelte ki a stylist a könyvvel kapcsolatban, majd úgy folytatta: az intézkedéssel fejlődésben lévő gyerekeket vágunk el attól, hogy a művészeten keresztül, ingergazdag környezetben tanuljanak magukról és a világról.

Ha ezeket a műveket lefóliázzuk és cenzúrázzuk, azzal azt üzenjük, hogy »ami te vagy, kisfiam, az egy bűn«

– mondta, majd még egy példát megemlített:

Hogyan énekeljük el ezentúl a Himnuszt? Kölcsey Himnuszát, akinek már az irodalomtudomány szerint is egyre inkább bizonyíthatóan biszexuális érzelmei voltak? Ezentúl március 15-én és október 23-án nem fogjuk elénekelni? Vagy fóliában fogjuk elénekelni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik