Élet-Stílus

Meg akarta szüntetni az idegesítő sípolást a laborban, 25 év munkáját tette tönkre a takarító

Pornpak Khunatorn / Getty Images (illusztráció)
Pornpak Khunatorn / Getty Images (illusztráció)
A kutatáshoz használt fagyasztó lekapcsolásával közel 340 millió forintnak megfelelő kárt okozott a New York államban található egyetem gondnoka.

Azzal vádolják a New York állam Troy nevű városában található egyetem kutatólaboratóriumát kitakarító egyik gondnokot, hogy egymillió dolláros kárt okozott, amikor az egyik, kísérletekhez használt fagyasztót lekapcsolta, mivel zavarta a sípolása – írja a New York Post.

A fagyasztónak folyamatosan mennie kellett volna, ezért az egyetem pert is indított a csöndre vágyó takarítót alkalmazó cég ellen.

A sejtminták és egyéb kutatási anyagok tárolására használt fagyasztót még 2020. szeptember 17-én kapcsolták le, de az incidens további körülményei egyelőre tisztázatlanok. Az egyetem állítása szerint a minták tönkrementek.

Olyannyira nem lett volna szabad lekapcsolni a fagyasztót, hogy az ajtajára rá is volt rakva egy erre figyelmeztető tábla. Amire nemcsak az volt ráírva, hogy a fagyasztót semmi esetre sem szabad kihúzni, és a sípolás elnémításának akad egy másik lehetséges módja, hanem az is, hogy a fagyasztó környékén nem kell takarítani.

A Rensselaer Polytechnic Institute nevű egyetem munkatársai csak másnap, szeptember 18-án vették észre, hogy valaki áramtalanította a fagyasztót, és eddigre a hőmérséklet túlságosan is megemelkedett benne. A kutatók megpróbálták megmenteni a mintákat, de azok eddigre már vagy megsemmisültek, vagy használhatatlanná váltak.

Az egyetem keresete szerint a fagyasztó áramtalanítása miatt 25 évnyi kutatás ment a kukába. Az egyetem biztonsági szolgálata később arra is rájött, hogy a fagyasztót a labor takarítását végző egyik gondnok húzhatta ki. A takarító a szembesítésekor nem értette, hogy mi a probléma, és azt állította, hogy ő csak jót akart.

A takarítót alkalmazó cég egyelőre nem reagált az ügyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik