Élet-Stílus

Vége a pokoli járatnak: nem jár többé 666-os busz Lengyelországban

Michal Fludra / NurPhoto / AFP
Michal Fludra / NurPhoto / AFP
Lengyel keresztény szervezetek szerint az ördöggel nem szabad viccelni.

Majdnem húsz éven át kedvelt turistaattrakció volt Lengyelországban a Gdanski-öböl félszigetén fekvő Hel városába közlekedő 666-os busz.

Hel: egy betű híján hell, vagyis angolul pokol, amivel a helyiek hosszú ideje viccelődnek. A PKS Gdynia nevű helyi busztársaság 2006-ban indította el a településre a 666-os járatot, mert ez a szám a bibliai Jelenések könyvének egyes értelmezései szerint a sátán szimbóluma.

A terv az volt, hogy minél több turistát csalogassanak a környékre, ami sikerült is, minden évben rengetegen érkeztek Helbe kizárólag azért, hogy felszállhassanak a „pokoli járatra”.

Lengyel keresztény-konzervatív csoportok és szervezetek azonban hosszú ideje, egyre erősebben tiltakoztak 666-os busz ellen. A Fronda nevű keresztény lap például évek óta küzdött a járat átnevezéséért. Olyanokat írtak, hogy a gonosszal humorizálni szimpla ostobaság, és szomorú, hogy újságírók, még katolikusok is viccesnek találják a 666-os busz működését.

A PKS Gdynia engedve a nyomásnak június 24-től átszámozta buszt: 666-os helyett immár 669-es busszal lehet eljutni Helbe – írja az AP.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik