Élet-Stílus

Vajon mit rejt a kanapénk?

Dyson
Dyson
A magyarok nem csak Európában, de világszinten is az élmezőnyben vannak a lakosságszámra vetített kutyák és macskák arányát tekintve, és sokan a kanapén is helyet adunk kedvenceinknek. Mégis, a magyarok alig töredéke számol azzal, hogy a közös ülőhely kórokozók otthona lehet, és kevésbé lelkesen takarítjuk a szófát, mint mondjuk a mellékhelységet. Ez derült ki a 30 ezer ember megkérdezésével készült, Dyson Global Dust Study című nemzetközi higiéniai felmérésből. Ha ezt olvasva kedvet kapunk a kanapétisztításhoz, a csúcstechnológiás porszívókat gyártó vállalat ahhoz is összegyűjtött néhány hasznos tippet.

A csúcstechnológiás porszívókat gyártó Dyson laborjaiban a 70 mikron vastagságú emberi hajszálaktól a 0,1 mikron méretű vírusokig tanulmányozzák a por összetevőit, és saját poratka-kolóniákat tenyésztenek. Nemcsak a port kutatják azonban behatóan, hanem a porral kapcsolatos közvélekedést is. Mely helyiségeket takarítja a legalaposabban, és mit hanyagol el? Mikor takarította utoljára a kanapét? Többek között ilyen kérdéseket vizsgált a Dyson globális higiéniai tanulmánya, a Dust Study 2023-as kiadása.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kamarás Norbert (@kamaras.norbert) által megosztott bejegyzés

A felmérésből kiderült: a legtöbb országban a lakásoknak ugyanazokat a zugait hanyagoljuk el a leginkább a takarítás során. Vagyis a konyhai felszerelések belsejét, a fürdőszobafalakat, a bútorok alatti területeket, vagy a nehezen elérhető, magasan lévő részeket. Ám kiderült az is, hogy Magyarország a legpedánsabbak között van a WC és a WC mögötti rész takarításában: a magyarok 75%-a, míg az az izraelieknek és szaúdiaknak pedig a fele takarít ki itt. Élen járunk az ágyneműmosásban is, viszont kevésbé tisztítjuk az ágymatracainkat (38%, szemben a románok 58 és a törökök 71%-ával), és régióban a legritkábban takarítunk az ágy alatt.

Ami a kanapét illeti, vegyes a kép. Kedvenc ülőalkalmatosságunkról nemigen gondoljuk, hogy előfordulnak rajta vírusok: a magyarok alig 4%-a gyanakszik erre, miközben a világátlag 21%. Nálunk minden más megkérdezett nemzet jobban aggódik a szófapárnák között megbúvó kórokozóktól. Ugyanakkor a magyarok 52%-a rendszeresen takarítja a kanapét, ami jobb a világátlagnál (49%), ami mindenképp jó hír.

Dyson

Ugyanakkor az eredményekből az is kitűnik, hogy a magyarok nem csak Európában, de világszinten is az élmezőnyben vannak a lakosságszámra vetített házikedvencek arányát tekintve. A hazai háztartások 57%-ban van kutya vagy macska, a régióban ennél csak a lengyelek lelkesebb gazdik (65%), míg például a görögöknél csak 44% ez az arány. A négylábú kedvenceinkkel való együttélés márpedig a higiéniánkra is komoly hatással lehet, hiszen ők nem csak nem törlik meg a lábukat az ajtónál, mint az emberek, de a szőrükre tapadó port és egyéb szennyeződéseket is sokkal ritkábban távolítjuk el olyan alapossággal, mint magunkról vagy ruháinkról.

Mindehez hozzájárul, hogy Magyarországon a cicatartók 44%-a egyáltalán nem korlátozza, kedvence hová mászkál lakásán belül, míg a kutyáknál ugyanez a szám 35%. A bárhol pedig magába foglalja az olyan kényesebb felületeket is, mint a kanapé… A magyarok 44%-a felengedi ide a macskáját, 37%-uk pedig azt is megengedi a cicának, hogy ott aludjon. A kutyákkal kevésbé vagyunk engedékenyek, nekik csak a magyarok 23%-a szerint van keresnivalójuk a szófán.

Dyson

Ezért is különösen fontos a rendszeres porszívózás, hiszen ezekben nem szimplán szőrről beszélünk, hanem minden akár a szőrre tapadó, minket és szeretteinket fenyegető kórokozókról. A kanapé – és általában a puha felületek – porszívózásához azonban más megközelítésre van szükség, mint a padlóhoz. A csúcstechnológiás takarítási eszközök terén több évtized tapasztalattal bíró Dyson szakemberei ezért összegyűjtöttek néhány tippet, amik megfontolása nagyobb tisztaságot, és ezáltal egészségesebb levegőminőséget biztosíthat.

Dyson

1.     Kisebb, könnyebb porszívók. Ma már Magyarországon is egyre elterjedtebbek az állóporszívók a korábban egyeduralkodó guruló típusúak mellett, és ezek a készülékek gyakran modulárisak, akár egy kézzel használhatóak. Ez óriási segítséget jelent a puha felületek takarításánál, ha fel kell másznunk az ágyra vagy kanapéra, hogy az összes zegét-zugát megtisztítsuk, ami sokkal nehezebb lenne egy hagyományos készülékkel és annak hosszú csövével hadakozva.

2.     Speciális szívófejek. Ma már több gyártó is kínál olyan kiegészítőket, amelyek specifikus fej- és kefekialakításuk révén sokkal hatékonyabban távolítják el a szőrszálakat és szöszöket a bútorok kárpitjából vagy az ágyneműből és matracokból. Rendszeres használatuk elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tisztán tartsuk lakásunkat.

3.     Zajszint. Ez különösen akkor fontos, ha kisállatot is tartunk: kedvenceink fejlettebb hallásukkal érzékenyebbek a hangos zajokra, így egy porszívózás megterhelőbb lehet számukra, mint nekünk. Sokat segíthet, ha egy korszerűbb, csendesebb gépet választunk, ami nem csak kisállatunknak, de nekünk is nagyban megkönnyítheti az életünket azzal, hogy egy gyors takarítás kevésbé zavaró és megterhelő a zajszintet tekintve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik