Élet-Stílus

13 éves volt, mikor a Titanic roncsához lemerült, de kis híján meghalt a merülőhajóban

AFP PHOTO / OceanGate Expeditions
AFP PHOTO / OceanGate Expeditions
Pedig az orosz merülőhajó jóval biztonságosabb volt, mint amilyen a Titan.

Sebastian Harris máig Guinness-rekorder amiatt, hogy ő volt a valaha volt legfiatalabb személy, aki lemerült a Titanic roncsaihoz. Mindez 2005-ben történt, Harris akkor 13 éves volt, és az apjával, valamint egy profi merülőpilótával a mélybe merültek. A történet a Titan-tragédia miatt kapott sajtóvisszhangot.

Harris elmesélte, ők egy orosz merülőhajóval közelítették meg a Titanic roncsait, de azon is akadt probléma.

A merülésünk során volt egy kis biztonsági problémánk. Hirtelen csökkenni kezdett az oxigénszintünk, és elvesztettem az eszméletemet, miközben lefelé merültünk. Szerencsére édesapám és pilótánk nem tapasztalták ugyanezt a problémát, különben végzetes is lehetett volna. De ilyen dolgok rendszeresen előfordulnak abban a mélységben, ezért fontos a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező hajóba beszállni.

Ők hárman 12 850 láb mélységig merültek, Harris úgy vélekedik felnőtt fejjel, hogy ezek a dolgok eredendően veszélyesek, és egy 13 éves nem is igazán tudja felmérni, mivel járhat ez. Ő is a boldog tudatlanság miatt volt izgatott, de tragédiával is végződhetett volna az utazásuk.

12 óra volt a merülési idő az orosz Mir II-vel, ami ellentétben az OceanGate merülőjével, vészhelyzetekre is fel van készítve.

A Mirnek van egy nyílás a tetején, ami elvileg azért van, hogy ki lehet nyitni a felszínen, és van idő 2-3 embernek kimenekülni. A Titannél nincs ilyen, csak egy nagy henger az egész, amibe bemászol, majd lezárják. Nincs összhangban a merülőeszközök biztonsági szabályzatával, így a mentés is nagy-nagy kihívás lett volna.

A Mir II egyébként 100-nál több biztonságos merülést regisztrált 2005-ben, ezért is vágtak bele a kalandba.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik