Élet-Stílus

„Ezek az emberek igazi felfedezők voltak” – képeken a Titan-tragédia áldozatai

Vasárnap öten indultak el a tragédiával végződő expedícióra a Titanic roncsaihoz.

Vasárnap öt utassal a fedélzetén tűnt el az OceanGate nevű cég Titan nevű merülőhajója, ami a Titanic roncsaihoz indult. A tengeralattjárót napokig keresték, csütörtök este viszont bebizonyosodott, hogy a vízijármű megsemmisült. A Titan vélhetően összeroppant, majd darabokra szakadt a mélytengeri nyomás miatt. Az utasai azonnal szörnyethalhattak.

Úgy hisszük, hogy a vezérigazgatónk, Stockton Rush, Shahzada Dawood és fia, Suleman Dawood, Hamish Harding és Paul-Henri Nargeolet sajnálatos módon odavesztek

– jelentette be az utasok halálhírét az expedíciót vezető OceanGate.

A nyilatkozatot, amit a People-nek juttattak el, úgy folytatták:

Ezek az emberek igazi felfedezők voltak, akikben közös volt a kalandvágy, illetve a világ óceánjainak felfedezése és védelme iránti szenvedély. Szívünk együtt van ezzel az öt lélekkel és a családjaik minden tagjával ezekben a tragikus időkben. Gyászoljuk elveszített életeiket és az örömöt, amit mindazoknak szereztek, akiket ismertek.

Handout / OceanGate Expeditions / AFP

Stockton Rush, az OceanGate vezérigazgatója mellett Hamish Harding brit milliárdos is a fedélzeten utazott, amikor bekövetkezett a tragédia. Családja szintén a People-nek tett nyilatkozatot, ebben szerető férjként és odaadó apaként jellemezték, aki a vállalata élén igazi vezető és inspirátor volt.

Amit életében elért, az valóban figyelemre méltó volt, és ha egy kis vigaszt meríthetünk ebből a tragédiából, akkor az az, hogy úgy veszítettük el, hogy azt csinálta, amit szeretett. Olyan űrt hagy az életünkben, amelyet soha nem lehet betölteni. Tudjuk, hogy Hamish mérhetetlenül büszke lett volna arra, ahogyan a nemzetek, szakértők, iparági kollégák és barátok összefogtak a keresés érdekében, és szívből köszönjük mindannyiunk erőfeszítéseit

– nyilatkozta a család.

Victoria Sirakova / Getty Images

A búvárhajón veszítette életét egy apa-fia páros is, Shahzada és Suleman Dawood. Az apa üzletemberként tevékenykedett, együtt dolgozott továbbá a III. Károly király által létrehozott Prince’s Trust International és a British Asian Trust nevű szervezetekkel is, míg a fia a skóciai Strathclyde Egyetemen tanult. Családjuk a BBC-nek nyilatkozott, megköszönve a rengeteg szeretetet és támogatást, hálájukat fejezték ki továbbá azok felé is, akik, ahogyan fogalmaztak: megmutatták az emberség legjobb oldalát.

Handout / DAWOOD HERCULES CORPORATION / AFP

Paul-Henri Nargeolet-re a családja szerint a modern történelem egyik legnagyobb mélytengeri felfedezőjeként emlékszik majd a világ. A nyugalmazott francia búvár és Titanic-szakértő korábban a francia haditengerészetnél szolgált, későbbi pályafutása alatt pedig összesen 35 alkalommal merült le a hajóroncshoz.

Amikor a Titanicra és mindarra gondolunk, amit ma a hajóról tudunk, Paul-Henri Nargeolet és a legendás munkássága jut az eszükbe. De amire mi a leginkább emlékezni fogunk, az a nagy szíve, a hihetetlen humorérzéke és az, hogy mennyire szerette a családját. Hiányozni fog nekünk ma és minden nap, életünk végéig

– olvasható a családja közleménye, amit a BBC közölt.

Joël SAGET / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik