Élet-Stílus

Nem érzi, hogy rossz ember lenne, mert elvált haldokló férjétől

Szavaiból úgy tűnik, a férfit okolja miatta, aki elmerült a saját önsajnálatában.

A most 40 éves Yana Fry 22 éves volt, mikor hozzáment a 15 évvel idősebb férjéhez. Azt gondolta, együtt fognak családot alapítani, de a sors közbeszólt, nem sokkal később a férjnél hererákot diagnosztizáltak.

Fry szerint kétféle ember létezik, ha halálos betegségről van szó: az egyik a körülötte levőkre összpontosít, a másik belemerül az önsajnálatba. A férje a második csoportba tartozott.

A szentpétervári származású nő akkor New Yorkban élt a férjével, és noha sok orvost felkerestek, senki sem érdeklődött az ő hogyléte felől, kell-e neki segítség. Folyamatosan jártak kezelésekre, de a helyzet egyre csak romlott, az évek alatt Fry elkezdte elveszíteni a reményt.

Öt éve mentek a kezelések, és ez elkezdte megváltoztatni a kapcsolatunk dinamikáját. Csak ekkor, az ötödik évben kezdtem el gondolkozni azon, hogy elhagyom

– idézte a nőt a New York Post. De ekkor még nem tudta, hogy megosztani a gondolatait a férjével. Egészen addig, míg egy barátjuk öngyilkos nem lett. Ekkor járt életében először temetésen, és gondolkozott el azon, hogy az öngyilkosság is egy lehetőség, nagyon rosszul érezte magát.

Világos volt nekem, ha nem mentem meg magam, valószínűleg meghalok.

Így hát beadta a válókeresetet, ami megdöbbentette a párját. Többé nem is beszéltek.

Egyre inkább saját maga felé irányult a fő hangsúlya. A kezelés kezdetén még rám is figyelt, a válás miatt csak még jobban elkezdte sajnáltatni magát. Nem mondanám, hogy nagyon támogató volt.

Ami még jobban megdöbbentette Fry-t, az mások reakciója, borzalmas üzeneteket kapott, de szerinte csak azért, „mert szenvedtek, és hibáztatni akartak valakit”.

A férj később újraházasodott, két évvel a válást követően halt meg. Ami szintén bosszantotta a nőt, mert senki nem értesítette, a Facebookról tudta meg.

Azóta Fry Szingapúrba költözött és újraházasodott. Azt mondja, nem bánta meg, hogy elvált haldokló férjétől, de aztán évekig járt terápiára, hogy megküzdjön az összekuszálódott érzelmeivel.

Úgy érzem, hogy minket, főleg a nőket, általában arra nevelnek, hogy másokat szolgáljunk, de ha szembemész ezzel, sokat tanulhatsz az ellenálló-képességről és az öntudatról. Évekig kellett terápiára járnom, hogy megtanuljam, nem vagyok egy szörnyű ember, amiért ezt a döntést hoztam.

Arról is beszélt Fry, hogy nincsenek rossz érzései korábbi férje iránt, sőt, örül, hogy újraházasodott a halála előtt, reméli, szép életük volt addig is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik