Élet-Stílus

Az egyik „legszégyentelenebb” cselekedet, amit ez az étterem az alkalmazottaival tett

Getty Images, illusztráció
Getty Images, illusztráció
Egyebek mellett kamupapot béreltek, hogy kivallassák az alkalmazottakat.

Egy kaliforniai étteremben megjelent egy pap, aki arra bíztatta az ottani dolgozókat, gyónják meg a bűneiket, amiket az étteremtulajdonos ellen követtek el. Már ez is elég fura lenne, de van még benne egy csavar: a férfi nem is pap.

Legalábbis nem a sacramentói katolikus egyházmegyében – nyilatkozta a szóvivőjük a Catholic News Agencynek. Hogy mégis akkor ki lehetett, nem tudják.

Az egyik alkalmazott a bíróság előtt azt vallotta, hogy 2021 novemberében Eduardo Hernandez, az étterem egyik üzemeltetője felajánlotta egy „papnak”, hogy munkaidőben gyóntathatja meg az alkalmazottakat.

Furcsának találtam a beszélgetést, nem hasonlított egy szokásos gyónáshoz. Megkérdezte, állítottak-e már félre valaha gyorshajtás miatt, ittam-e alkoholt, vagy loptam-e már el valamit. A papnak többnyire a munkával kapcsolatos kérdései voltak

– vallotta Maria Parra, de munkatársai is hasonlókról számoltak be: loptak-e már a munkáltatójuktól, késtek már el a munkából, tettek-e bármi olyat, amivel kár érte a munkáltatójukat, van-e szándékukban valami rosszat tenni a főnökükkel szemben. Ilyeneket kérdezett a lelkész azzal a felszólítással, hogy „szabadítsák fel magukat a bűn alól”.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma azt közölte, a feltételezett pap felbérlése az „egyik legszégyentelenebb” korrupciós cselekmény volt, amit valaha munkaadó elkövetett alkalmazottai ellen.

Az ügy mögött a Che Garibaldi nevű cég áll, mely három éttermet üzemeltet, kettőt Sacramentóban egyet Roseville-ben.

Először az alkalmazottaknak lett furcsa a helyzet, és az volt az érzésük, főnökeik bérelték fel a papot. A minisztérium nyomozni kezdett, mire az egyik menedzser azzal fenyegette meg a munkavállalókat, aki a hatóságnak segít, annak a bevándorlásiakkal is meggyűlik a baja. Egy dolgozót el is bocsátottak, akiről azt gondolták, a panaszt tette a minisztériumnál.

Marc Pilotin, a munkaügyi minisztérium jogásza szerint a cég nem csak a munkavállalóit akarta elhallgattatni, a nyomozást hátráltatni, hanem a bérek kifizetését is akadályozta.

A dolgozóknak ugyanis nem fizettek túlórapénzt, a borravalójukat pedig a vezetők kapták meg.

A jogsértések után a vállalat és három üzemeltetője egyezséget kötött a bíróságon. Ez alapján 70 ezer dollár ki nem fizetett bért és 70 ezer dollár kártérítést kell fizetniük 35 alkalmazottnak. Valamint az 5 ezer dolláros bírósági költséget is nekik kell állniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik