Élet-Stílus

Ezek a nyár legizgalmasabb jegeskávétrendjei

A fagylaltos-tejszínhabos jegeskávék mellett itthon is egyre elterjedtebbek a frissítő kávélimonádék, espresso tonikok és a könnyedebb kávéitalok.

A jegeskávé tagadhatatlanul a nyár egyik kedvelt itala, de a tipikus fagylaltos-tejszínhabos változat mellett hazánkban is egyre elterjedtebbek a speciális kávés italok, a kávélimonádék, espresso tonikok és a cold brew stílusú könnyedebb változatok. A jó hír, hogy a Nespresso Vertuo  rendszerével mindezeket már otthonunkban is könnyedén elkészíthetjük.

Manapság már nemcsak az ír kávé és az espresso martini jöhet szóba, ha valami izgalmas kávékülönlegességre vágyunk: az utóbbi időben a változatos kávékoktélok és kávélimonádék trendje hódít, melyek citrusokkal, gyümölcsökkel (például dinnyével) és frissítő aromájú kiegészítőkkel reformálják meg a kávéról alkotott elképzeléseinket. Talán szokatlanul hangzik, de mégis így van: a legtöbb kávé rendkívül jól harmonizál a bogyós- és a trópusi gyümölcsökkel is, érdemes ezért kipróbálni különböző ízesítéseket, saját ízlésünkhöz igazítva.

Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete szerint a tökéletes jegeskávé titka a jó sorrendben rejlik: „Használjunk nagyobb méretű jégdarabokat, mert azok lassabban olvadnak, és nem hígítják fel túlzottan a kávét. Fontos, hogy mindig a hűsítő jégkockákat tegyük először a pohárba, és erre készítsük el a kiválasztott kávét: a forró és a hideg találkozásánál keletkező hősokk ugyanis a megszokottól eltérő aromákat szabadít fel” – sorolja a tippeket a szakértő.

Cold brew: a jegeskávé könnyedebb kistestvére

Nem szabad elfeledkeznünk az olyan trendekről sem, mint a hideg csepegtetéssel készülő cold brew-mánia: a kávék világában otthonosan mozgó, ugyanakkor az ízesített kávék helyett inkább a letisztult ízeket kedvelők nyaranta szívesen váltják le kedvenc espresso-jukat erre a hosszabb változatú, könnyedebb frissítőre. A cold brew egész más eljárással készül, mint a sima jegeskávé, ezért sajátos ízélményt is eredményez: „A hagyományos jegeskávénál először elkészítünk egy forró kávét, amit jégre engedünk rá, így az lehűti az italt. A cold brew ezzel szemben eleve hideg vízzel készül, így a savak másként oldódnak ki a kávéból. Az eredmény egy lágyabb, könnyedebb összhatású ital lesz” – tudjuk meg a szakértőtől.

Ezt a hagyományosan hosszú ideig tartó hideg kávékészítő módszert gondolta újra a Nespresso, és a nemrég bevezetett Vertuo rendszerük Centrifusion technológiájának köszönhetően már otthon is élvezhetjük a cold brew stílusú, könnyed, gyümölcsös hideg kávéitalokat, mindössze néhány perc alatt.

Az elkészítés során a kapszulát a Vertuo kávégépbe helyezzük, ami az intelligens vonalkódleolvasónak köszönhetően automatikusan beállítja a megfelelő paramétereket. A Cold Brew Style Intense  kapszula esetében rendhagyó módon először forró, majd közvetlenül utána hideg vízzel találkozik a kávé, ennek köszönheti különleges ízvilágát.

A Nespresso új, Kaliforniai álom névre hallgató nyári  kollekciójának másik izgalmas újdonsága a Nespresso Vertuo termékcsalád meglepően frissítő és játékos Barista Creations  Juicy Watermelon Over Ice  jegeskávéja, amely gyümölcsös, szénsavas koktélként elkészítve bontakoztatja ki leginkább aromáit.

Bátran kísérletezzünk tehát az ízekkel – kezdésként érdemes kipróbálni ezt a görögdinnyés kávélimonádét, amely tökéletes kiegészítője lesz a délutáni baráti beszélgetéseknek vagy kerti partiknak.

JUICY WATERMELON FIZZ

HOZZÁVALÓK:

  • 1 Nespresso Vertuo Juicy Watermelon Over Ice kávékapszula (80 ml)
  • 7 db jégkocka (egyenként 30 g)
  • görögdinnyekockák vagy -golyók (fagyasztott vagy friss)
  • 15 ml nádcukorszirup
  • 6-7 db mentalevél
  • 150 ml szénsavas víz vagy tonik

ELKÉSZÍTÉS

  1. Tegyünk 6 jégkockát és néhány görögdinnye-darabot egy kb. 500 ml-es átlátszó pohárba.
  2. Öntsünk rá nádcukorszirupot, tegyünk a pohárba 6 friss mentalevelet, töltsük bele a szénsavas vizet vagy tonikot, majd finoman keverjük össze.
  3. Tegyünk egy shakerbe 1 jégkockát, majd készítsünk rá 80 ml Nespresso Vertuo Juicy Watermelon Over Ice kávét. Zárjuk le a shaker fedelét, és rázzuk jól össze a jeget és a kávét.
  4. Óvatosan öntsük rá az italt a pohárban lévő keverékre. Díszítsük dinnyével és mentalevelekkel.

 

További jegeskávé receptekért látogass el a www.nespresso.com oldalra, a Nespresso új kollekcióját pedig keresd online  vagy a Nespresso Boutique-okban, amíg a készlet tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik