Élet-Stílus

Folyamatosan lopkodják a piszoárok lefolyórácsait egy japán városban, a rendőrség tehetetlenül áll a rejtély előtt

danielvfung / Getty Images (illusztráció)
danielvfung / Getty Images (illusztráció)
A hatóságok nem tudnak mit kezdeni a szapporói nyilvános vécék rémével, hiszen az illemhelyek nincsenek felszerelve biztonsági kamerával.

Japán ötödik legnépesebb metropoliszában, Szapporóban a helyi lakosok és a hatóságok is tehetetlenül nézik egy emberek tömegeinek életét megkeserítő sorozattolvaj (vagy sorozattolvajok) munkáját. Hokkaidó prefektúra fővárosában az elmúlt egy hónapban több tucat lefolyórácsot loptak el a piszoárokból, a különös bűnténysorozatról pedig már a Csendes-óceán túloldalán, az Egyesült Államokban is beszámoltak.

Május 16. és 30. között legalább 38 lefolyórács tűnt el 16 város nyilvános illemhelyeiből – írja a Business Insider Japán egyik vezető napilapjára, a Yomiuri Shimbunra hivatkozva.

A rácsok egy részét június elsején kicserélték, de egy hét múlva egy részük ismét eltűnt. És még a női vécékben lévő, gyermekek számára kialakított piszoárok sem úszták meg a lopássorozatot.

A nyomozás során több kulcsfontosságú minta is kirajzolódott. A mosdók mind a szapporói Okadama repülőtér közelében találhatók, a lopásokat pedig egytől egyig hétköznapokon követték el.

A hatóságoknak azonban fogalmuk sincs, miért akarna bárki is piszoárlefolyó rácsokat lopni, hiszen ezek a rácsok nem túl értékesek, darabjuk körülbelül 4,80 dollárba kerül – fogalmaz egy másik vezető japán lap, az Asahi Shimbun. (Ez az összeg úgy nagyjából 1500 forintnak felel meg.)

A munkát megnehezíti, hogy a nyilvános mosdókban jellegükből adódóan nincsenek biztonsági kamerák – így a nyomozóknak a közelben lévő biztonsági kamerák felvételeire kell hagyatkozniuk.

A Yomiuri Shimbun cikke szerint a helyieket nagyon frusztrálja a lopássorozat. „Egyáltalán nem értem az okait. Kérem, hagyják ezt abba a nyilvános illemhelyeken” – nyilatkozta egy 69 éves férfi a lapnak.

A rendőrség lopásként vizsgálja a piszoárrácsok eltűnését, és rendőröket küldött a környékre járőrözni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik