Élet-Stílus

Ez a 14 éves fiú hamarosan lediplomázik, és már állásajánlatot is kapott Elon Musk cégétől

„Az egyetemi éveim voltak életem legboldogabb évei” – mondja a kaliforniai fiatal, aki még a nyáron munkába állhat a SpaceX-nél.

Még idén csatlakozhat Elon Musk űrhajókat és műholdakat fejlesztő cégének, a SpaceX-nek a csapatához a vállalat történetének legfiatalabb munkatársa. A 14 éves Kairan Quazi ebben a hónapban fogja megszerezni a diplomáját a kaliforniai Santa Clara University mérnöki karán, de már biztos állása van, méghozzá a világ egyik leggazdagabb emberének űripari cégénél – számolt be a Los Angeles Times.

A Szilícium-völgytől egy karnyújtásnyira található Pleasanton városában élő fiatal zseni nemcsak a SpaceX történetének legfiatalabb alkalmazottja lesz, hanem az egyetem történetének legfiatalabb diplomása is.

„Azt hiszem, az egyetemi éveim voltak életem legboldogabb évei, mivel nagyon önálló lehettem. És most szeretném megosztani az utamat másokkal” – nyilatkozta az amerikai lapnak Quazi. A halkszavú tinédzser úgy érzi, hogy a SpaceX műholdakat fejlesztő szárnyával, a Starlinkkel való jövőbeli együttműködése lehetővé teszi számára, hogy valami nála nagyobb dolog részese lehessen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kairan Quazi (@thepythonkairan) által megosztott bejegyzés

Kairan már 2 éves korában teljes mondatokban beszélt. Amikor óvodás volt, a rádióban hallott hírekkel szórakoztatta a nevelőit és a csoporttársait. Amikor 9 éves volt, úgy érezte, hogy az iskolai feladatok nem jelentenek számára kihívást.

Szerencséjére a szülei és a tanárai is úgy látták, hogy az alsós tananyagnál nehezebb feladatokkal is meg tud birkózni, ezért elkezdtek egyetemet keresni neki.

Mivel egy ilyen fiatal gyerekeket ritkán vesznek fel a felsőoktatási intézmények, ezért ez a része elég nehezen ment. Kairan végül a Las Positas College nevű, lakóhelyével szomszédos Livermore-ban állami közösségi főiskolán kezdhette meg felsőfokú tanulmányait.

A fiatal zseni egy hatalmas ugrással a harmadik osztályból rögtön főiskolára került, ahol hasonló lendülettel gyűrte le az akadályokat, mint korábban. Sőt, ekkor érezte úgy igazán, hogy a képességeinek megfelelő szinten tanul.

Majd később felvételt nyert a Santa Clara város jezsuita egyetemére, a Santa Clara Universityre, ahova át is helyeztette magát.

Kairan abban bízik, hogy a története segít eloszlatni azokat az előítéleteket és tévhiteket, amik a befolyásos vezetők fejében élnek a fiatalokról. „Remélhetőleg ezzel több hozzám hasonló ember előtt nyitom meg az ajtót” – mondta.

Az álláslehetőség sem csak úgy az ölébe hullott, hiszen a munkakeresés is kemény munkával járt. Még az egyetem alatt elkezdett utánajárni édesanyja segítségével, hogy hova jelentkezhetne gyakornoknak, azonban az ezzel járó levelezés során csak egyetlen cégtől kaptak választ. Lama Nachman, az Intel Intelligens Rendszerek Kutatási Laboratóriumának igazgatója találkozott is az akkor 10 éves Kairannal, és aztán gyakornoki pozíciót kínált neki.

Az egyetem vége felé pedig ismét álláskeresésbe kezdett egy áprilisi Instagram-bejegyzése szerint. Azonban Kairan Quazi ezt az akadályt is sikerrel megugrotta, hiszen legújabb posztjában már azzal büszkélkedett, hogy azóta felvételt nyert a SpaceX-hez.

A munkalehetőség miatt azonban neki és az édesanyjának a kaliforniai Pleasantonból a Washington államban található Redmondba kell költöznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik