Élet-Stílus

Hat éve gyalogol egy férfi, közben rátalált a szerelem és született egy kisfia

Facebook / Chris walks the UK
Facebook / Chris walks the UK
Depresszióval és szorongással küzdött a volt ejtőernyős Christian Lewis, amikor 2017-ben úgy döntött, mindent hátrahagy és mindössze 10 fonttal (kb. 4200 forinttal) a zsebében nekivág élete nagy kalandjának. A terv mindössze annyi volt, hogy partjai mentén körbegyalogolja Nagy Britanniát. Majdnem hat évvel később, a 14 ezer kilométeres túra a végéhez közeledik. A hosszú út során Lewis élete teljesen átalakult.

Christian Lewis a harmincas évei közepén évekig küzdött depresszióval és szorongással. Nagylánya, Caitlin akit egyedül nevelt, éppen kirepült, ő pedig, életében már másodszor a hajléktalanság küszöbére került. Úgy érezte, gyökeres változásra van szüksége az életében. Egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározta, hogy mindent maga mögött hagy, és bármeddig tart is, végiggyalogolja Nagy Britannia partvonalát – írja a CNN.

Lewis 2017 augusztusában elbúcsúzott a lányától, majd kisétált a walesi Swansea Llangennith nevű tengerpartjára, északnak fordult és nekivágott a túrának.

A volt ejtőernyős a kezdetektől dokumentálja útját a Facebookon, és létrehozott egy adománygyűjtő oldalt is az Ssafa nevű, veteránokat segítő alapítvány számára, mert ő maga is többször kérte a szervezet segítségét 2004-es leszerelése óta.

Lewis oldalát azóta több mint 140 ezren követik, és több mint 320 ezer font (több mint 137 millió forint) adomány gyűlt össze. A legfontosabb azonban, hogy

a férfi, aki magányosan vette nyakába a világot, immár egy egész kis családdal gyalogol a cél felé, amit pár hónap múlva érhetnek el.

Lakatkan lezárás

Lewis észak, vagyis Skócia irányába indult, de tett egy kis kitérőt Észak-Írországba, ahol válaszolt egy palackpostára, amit valaki több mint két évtizeddel korábban dobott a tengerbe. Aztán, mielőtt visszatért volna a skót partokra, úgy döntött, bejárja a Shetland-szigeteket, mely több mint háromszáz kisebb-nagyobb szigetből és zátonyból áll, melyek közül mindössze tizenhat lakott.

Lewist a lakatlan, alig több mint egy négyzetkilométeres, Hildasay szigeten érte a koronavírus-járvány miatti teljes lezárás 2020 márciusában.

A férfi nem tehetett mást, beköltözött a sziget egyetlen házába, majd három hónapon keresztül várta, hogy lazítsanak a szabályokon. Ekkor azonban már nem volt magányos: vele volt Jet, a kutya, aki Észak-Írországban csatlakozott hozzá.

Szürreális találkozás

Az útja során Lewis azt ette, amit talált, amit kapott, illetve a halakat, amiket kifogott magának. Ahogy nőtt a követőtábora, egyre többen adtak neki ételt, vizet és felszerelést. Egy napon, amikor a férfi a 365 lépcsőfokból álló Whaligoe lépcső mellett verte fel a sátrát, összefutott a 36 éves Kate Barronnal, aki londoni, tanári állását hátrahagyva épp új életet akart kezdeni.

A nő a skóciai túrájának utolsó napján pillantotta meg Lewist, aki épp a sátrát verte fel és néhány támogatójával beszélgetett, akik kimentek hozzá némi adománnyal. Odament a férfihez, váltottak néhány szót, majd elbúcsúztak egymástól. Jó negyven perccel később azonban a nő visszatért, két adag sült hallal és sült krumplival, illetve két doboz sörrel.

Lewis és Barron sokáig beszélgettek, majd a nő megkérdezte, hogy a férfi nem bánná-e, ha az utolsó éjszakára az övé mellett állítaná fel a sátrát. Aztán, ahogy ők fogalmaznak, többi már történelem. Négy napot töltöttek együtt a vadonban, és közben rájöttek, milyen sok a közös bennük.

Kate-nek aztán mennie kellett, mert várt rá egy út Afganisztánba, de kapcsolatban maradt Chrissel. Amikor a nő hat héttel később visszatért Nagy-Britanniába, haza sem ment a reptérről, hanem jegyet vett egy skóciai járatra, Lewishez sietett és megkérdezte tőle, nem bánná-e, ha csatlakozna hozzá az útja hátralévő részére.

Először egészen szürreális volt, hogy mindig van velem valaki, de Kate is azokat a dolgokat szereti csinálni, amiket én, tökéletesen passzolunk egymáshoz

– mondja Lewis.

Gyarapodó gyaloglók

Lewis, Barron és Jet együtt folytatták útjukat dél felé Skócia, majd Anglia keleti partján.

Nagyjából kilenc hónappal az után, hogy Barron csatlakozott Lewishoz, épp egy yorkshirei istállóban húzták meg magukat, amikor rájöttek, hogy gyereket várnak.

Ez azonban semmit sem változtatott a terveiken. Kate a várandóssága 37. hetéig gyalogolt Chrissel. Azt mondja, szerencséje volt, mert elkerülték az első trimeszter rosszullétei, csak gyorsabban fáradt el a szokásosnál. Olyankor megálltak, hogy a nő egy fa alatt szundítson egyet. Bár a sátorozás kényelmetlenné vált a harmadik trimeszterre, Kate majdnem a teljes várandósságát végig túrázta.

Mire közeledett a szülés ideje, a pár már Anglia déli részén, Dorsetben járt. Lewis egyik támogatója felajánlott egy jurtát, a szüléshez. A pár elfogadta az ajánlatot, Barron pedig felkeresett néhány helyi bábát. Barron és Lewis kisfia, Magnus tavaly májusban, a jurtában jött világra.

A háromfősre gyarapodó család rövid szünetet tartott, barátok családtagok látogatták meg őket a jurtában. Pár hónappal később, amikor már Kate is elég erősnek érezte magát, úgy döntöttek, ismét nekivágnak az útnak. Néhány dolgon azért a biztonság kedvéért változtattak.

Szereztek egy furgont, nem csak Magnus és a babagondozáshoz szükséges felszerelés miatt, hanem azért is, mert Jet fölött lassan eljárt az idő, így egyre nehezebben ment neki a gyaloglás.

Most úgy haladnak, hogy Lewis megtesz gyalog egy szakaszt, Barron pedig utánamegy a furgonnal és a célnál felveszi. Aztán a férfi visszaviszi a nőt oda, ahonnan ő indult, hogy a nő is legyalogolhassa a távot, majd a kitűzött célnál újra találkoznak. Egy nap általában nyolc – tizenkét kilométert tesznek meg.

A legnagyobb gondot azonban nem Magnus érkezése, vagy Jet öregedése okozza a családnak. Míg Skóciában bárkinek bárhol joga van kempingezni, Angliában sokkal szigorúbb a szabályozás. A család számára így az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy megtalálják azokat a helyeket, ahol nyugodtan sátorozhatnak és tüzet gyújthatnak. Márpedig a tűzrakás a téli hónapokban alapfeltétel.

Célegyenes

A gyalogló család útja lassan a végéhez közeledik. Az út utolsó szakaszán egyre inkább adományokból tartják fenn magukat és kempingtűzhelyen főznek. Nemrég jelent meg Lewis első könyve Finding Hildasay (Hildasay megtalálása) címmel, mely a férfi útjának első éveiről szól. A kötet bevételeiből, illetve a támogatók adományaiból pedig pénzük is van, ha valamit venniük kell.

Chris Lewis egyre többet gondol rá, milyen lesz megpillantani azt a helyet, ahonnan hat évvel ezelőtt elindult. Biztos benne, hogy sírni fog és nagyon büszke lesz magára. Úgy gondolja, sok támogató várja majd őket Llangennith Beach-en, akikkel jó esik majd meginni pár sört és néhány whiskeyt. Az ünneplők között biztosan ott lesz Caitlin, Lewis lánya is, akivel a férfi mindvégig tartotta a kapcsolatot és aki nagyon büszke az apjára.

Lewis hamarosan nekilát a második könyvének, mely az útjának a második szakaszát dolgozza fel, attól kezdve, hogy megismerkedett Kate Baronnal. A család további tervei egyelőre homályosak. Egyetlen dologban biztosak csak: egyelőre nem fognak letelepedni és hétköznapi életet élni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik