Élet-Stílus

A modern világunk nemcsak a felnőttek, hanem gyerekek látásromlására is hat

HOYA
HOYA
Jól ismert tény, hogy az idő előrehaladtával az ember látása romlik, ami gyakran beavatkozást is igényel. A látásromlás azonban nemcsak az idősebbeket, hanem a gyerekeket is fenyegetheti, különösen a modern világban.

A gyermekkori látásromlásnak négy fő csoportja és megannyi oka lehet – írja az All About Vision. A kezelés nagyban függ az adott típustól, illetve a háttérben meghúzódó faktoroktól.

A négy fő fénytörési hiba:

  • a myopia, azaz rövidlátás, amely esetén a gyermek a távoli tárgyakat nem látja jól;
  • a hyperopia, azaz távollátás, amelynél a közeli tárgyak nem tűnnek elég élesnek;
  • az asztigmatizmus, azaz a szaruhártya alakja által okozott homályos vagy torz látás;
  • valamint a kifejezetten a gyermekkorban jelentkező amblyopia, más néven tompalátás, amely az egyik szem látásélességének jelentős csökkenésével jár.

Ami az okokat illeti, a hátterében állhatnak genetikai, veleszületett, de kialakult, környezeti tényezők is. Utóbbiak közé tartoznak a betegségek, sérülések, illetve a gyermekkorban fellépő egyéb szemproblémák.

A myopia és a modern életmód

A messze leggyakoribb típus a myopia, amely ráadásul a jövőben a társadalom egyre nagyobb szeletét érinti majd. Ennek hátterében modern életmódunk áll: a gyermekek egyre több időt töltenek zárt térben, mesterséges fényben, monitorok és kijelzők előtt, egyre többet néznek közelre. Ez bizony a szemükre is komoly hatással van, jelentősen növelve a rövidlátás kialakulásának kockázatát.

A gyermekkori látásromlás esetén a legfontosabb természetesen a megelőzés, a helyes életmód betartása ez esetben is döntő; a gyerekek számára helyes életmódbeli szokásokról bővebben itt olvashat. Ha viszont már elkezdődött a folyamat, fontos, hogy felismerjük az árulkodó jeleket. Ezek közé tartozik többek között a gyakori pislogás vagy fejfájás, a hunyorgás, a szem dörzsölése, valamint ha a gyermek szokatlanul közel ül a képernyőhöz.

A korai felismerés elengedhetetlen, hiszen minél előbb fordulunk szakértőhöz, annál nagyobb eséllyel csökkenthetjük a látásromlás előrehaladását. A kezelés a látásromlás típusától és okától függ, nagy általánosságban szemtapaszok, szemcseppek, lencsék vagy műtéti beavatkozások jöhetnek számításba. Myopia esetén ma már olyan szemüveglencsék is elérhetőek, mint amilyen a HOYA által kifejlesztett MiYOSMART szemüveglencse, amely a hagyományos, egyfókuszú lencsékkel ellentétben úgy töri a fényt, hogy a centrumban és a periférián a látógödör síkjára kerüljön a kép, amely biztosítja az éles látást, miközben a periférián a retina síkja előtt keletkezzen. Az ilyen, egyedi optikai kialakítás myopikus defókuszt eredményez, amely jelentősen képes lelassítani a rövidlátás fokozódását.

Ami minden típusú és hátterű látásromlás esetén fontos: amennyiben felismerjük a bajt, gyermekünkkel minél előbb forduljunk szakértőhöz. Ez nemcsak a konkrét probléma beazonosításában, hanem a leghatékonyabb megoldás megtalálásában is segíthet.

MiYOSMART

A japán szemüveglencse gyártó cégnek, a HOYA-nak sikerült egy olyan, innovatív technológián alapuló szemüveglencsét kifejlesztenie, amely nagy hatékonysággal képes lelassítani a rövidlátó gyerekek látásromlásának növekedési ütemét. A magyar piacon 2021. augusztus 1. óta elérhető szemüveglencse, a MiYOSMART – amely 6 éves klinikai eredményekkel
igazolt hatékonysággal rendelkezik¹ – az elvégzett klinikai kutatások szerint átlagosan akár 60%-kal képes lelassítani a rövidlátás fokozódását.²

 

¹Lam, C.S.Y., Tang, W.C., Zhang, H.Y. et al. Long-term myopia control effect and safety in children wearing DIMS spectacle lenses for 6 years. Sci Rep 13, 5475 (2023). doi.org/10.1038/s41598-023-32700-7
² Lam CSY, Tang WC, Tse DY, et al. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial. Br J Ophthalmol. 2020;104(3):363-368. A 2 éves randomizált kontrollcsoportos klinikai kutatásban összesen 160, kizárólag 8 és 13 év közötti gyermek vett részt.

A cikk a HOYA támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik