Élet-Stílus

Több mint 6 év börtönre ítélték a mexikói nőt, aki önvédelemből megölte a megerőszakolóját

A férfi azzal fenyegette, hogy megöli.

Több mint hat év börtönbüntetésre ítéltek egy mexikói nőt, amiért önvédelemből megölte a férfit, aki 2021-ben megerőszakolta őt – olvasható a CBS News-on.

Roxana Ruiz 2021 májusában találkozott egy férfival, aki felajánlotta, hogy hazakíséri őt, és arra kérte a 23 éves nőt, hadd maradjon éjszakára, mert már későre járt és messze volt az otthonától. Ruiz beleegyezett, hogy a férfi egy földön lévő matracon aludjon – azonban míg aludt, a férfi felmászott az ágyára, megütötte, letépte a ruháit és megerőszakolta. A férfi ezután azzal fenyegette, hogy megöli, és a kiszabadulásáért folytatott küzdelem során a nő önvédelemből megölte a támadóját. Ruiz ezután egy zsákba tette a férfi holttestét, majd kivonszolta az utcára, ahol a rendőrök letartóztatták.

Rossz precedens lenne, ha ez az ítélet érvényben maradna. Azt az üzenetet küldi a nőknek, hogy bár törvény szerint megvédhetik magukat, de csak egy bizonyos pontig. Megerőszakolt téged, és nincs jogod bármit is tenni

– mondta Ángel Carrera, a nő védőügyvédje.

A büntetőeljárás során egy rendőr azt mondta, hogy Ruiz először valószínűleg le akart feküdni a férfivel, majd meggondolta magát. A nőt több mint hat év börtönbüntetésre, továbbá 16 ezer dollár (körülbelül 5,5 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezték.

Megbántam, amit tettem, de ha nem tettem volna meg, ma már halott lennék

– mondta Ruiz az AP-nek adott interjújában.

A kormány adatai szerint a mexikói nők közel fele tapasztalt már szexuális erőszakot élete során; 2022-ben 3754 – azaz átlagosan napi 10 –szándékos emberölés történt, amelyeknek nő volt az áldozata, ez pedig jelentős ugrás az előző évhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik