Élet-Stílus

Késsel állt a szülei ágya mellett az örökbefogadott ukrán kislány, aki valójában egy huszonéves nő

Egy amerikai házaspár 2010-ben örökbe fogadott egy árván maradt, hatéves ukrán lányt. Natalia három másik gyerek mellé érkezett a családba, de nagyon hamar problémás lett vele az együttélés. Az még nagyobb gondot jelentett, hogy idővel kiderült, a lány igazából törpenövésű és valójában huszonkét éves. A már-már horrorfilmes történet furcsa fordulatokat vett, végül a házaspárt citálták bíróság elé gondatlanság miatt; az ukrán lány semmiből felbukkanó igazi anyja pedig csak tovább csavart a szálakon. De mi az igazság, és miért készül újabb dokumentumfilm Natalia Grace Barnett ügyéről?

Egy Indiana államban élő, keresztény házaspár, Kristine Barnett és Michael Barnett 2010-ben fogadta örökbe a hatéves, ukrán születésű, ködös múlttal rendelkező Natalia Grace-t, akinek adoptálásától akkoriban épp visszalépett egy másik család – indoklás nélkül. Bár számos mainstream horrorfilm kezdődik ilyen felütéssel, Barnettéknek nem volt okuk csalárdságot sejteni.

Évekkel később azonban ők maguk kérték, hogy a törvény segítségével módosítsák Grace életkorát huszonkét évesre, merthogy addig hazugságban, mi több: rettegésben éltek.

Sürgősségi örökbefogadás, gyilkossági kísérletek

Barnették három fiúgyerek szüleiként 2010-ben elhatározták, hogy örökbe fogadnak egy kislányt. Akkor egy hatéves, Ukrajnából származó lány adoptálásán gondolkodtak, aki egy másik családtól visszakerült az árvaházba, egy másik família pedig – bár úgy nézett ki, hozzájuk kerül – nem tisztázott okokból visszalépett attól, hogy Natalia Grace az életük részévé váljon. Barnették nem futamodtak meg, még akkor sem, amikor az árvaház közölte velük, a lányt a törpeség egyik fajtájával (spondyloepiphyseális dysplasia) diagnosztizálták, így légzési nehézségei, gyakori ízületi gyulladásai lehetnek. A gondok csak erősítették a család kötődését, a lány pedig sürgősségi eljárás keretében került hozzájuk.

Egyik gyerekük, az Asperger-szindrómás Jacob egészen komoly fizikus zseni hírében állt akkor, nagyon sok amerikai újság felkapta őt, mondván „tizennégy évesen okosabb, mint Einstein”. De nem csak miatta került a család az ottani sajtó látóterébe: az örökbefogadástól számított két év után Benették indítványt nyújtottak be a Marion megyei bíróságra azzal kapcsolatban, hogy az örökbefogadott Natalia születési évét módosítsák 2003-ról 1989-re, merthogy állításuk szerint mindenben – így valós életkorában is – hazudott nekik.

Ha ez nem lenne elég, az anya, Kristine Barnett azt állítja, míg örökbefogadott lányuk velük élt, többször is az életükre tört:

  • míg aludtak, az ágyuk fölé állt késsel a kezében,
  • mosóport öntött a nő kávéjába, így próbálva megmérgezni őt,
  • egy olyan kerítésbe próbálta a nőt belelökni Grace, amibe áramot vezettek,
  • rajzokat készített, amelyeken felvázolta, hogyan fogja megölni, majd eltemetni a kertben a családot.

Miután a démonűző Warren-házaspár akkoriban már nem dolgozott, természetfeletti megszállást nem is sejtettek Grace viselkedése mögött. A családanya más okokra kezdett gyanakodni, meglebegtetve, hogy Grace nem az, akinek mondja magát. Egy fürdetés alkalmával feltűnt neki, hogy szeméremszőrzet borítja a „lány” testét:

Felnőtt nő volt. Menstruált is. Az összes foga megvolt, és egyetlen centit sem nőtt.

Történt olyan is, hogy mozgó autóból ugrott ki, vérrel kente össze a tükröket – egyszóval számos olyan dolgot cselekedett, ami egy gyerektől szokatlan volt. A családfő szerint a Grace-t kezelő orvosok azt mondták a családnak, hogy a nevelt lányuk szociopata és beszámíthatatlan. Emellett túlságosan fejlett volt a szókincse a kortársaihoz képest. Csontsűrűségteszteket végeztek a valós életkorának meghatározására, melyek állítólag arról árulkodtak, hogy a lány legalább tizennégy éves vagy még több. Elmondásuk alapján terapeutához küldték, ott azzal „hencegett” a doktornak, hogy „valójában tizennyolc éves, és örömét leli Barnették terrorizálásában”.

Az Insider azt írja egy korábbi cikkében, hogy Natalia Grace pontos születési dátumát nagyon nehéz meghatározni, főként a születési rendellenessége miatt. Egyes adatok szerint még azokban a dokumentumokban sem stimmelnek teljesen az adatok, amik az örökbefogadás idején készültek: azok alapján nem hat, hanem nyolcéves volt akkor. A lány korát később huszonkettőre módosították.

2012-ben pszichiátriára küldték Natalia Grace Barnettet, ahol majd’ egy teljes évet töltött. A család akkor arra a döntésre jutott, Kanadába költöznek saját gyerekeikkel, a csalót pedig magára hagyják egy általuk bérelt, bútorozott házban. Az anya segített neki társadalombiztosítási számot igényelni és személyi igazolványt csináltatni, onnantól azonban minden kapcsolatot megszakítottak vele, bár a ház költségeit állták.

Öt év nyomozás után a hatóságok eljárást indítottak a család ellen, mondván: „elhanyagolták az eltartottat”, miután a lány 2014-ben azt állította a rendőrségnek, hogy „a szülei elhagyták őt”. 

A Dr. Phil-interjú

2019-ben Grace interjút adott az ismert, amerikai tévés dokinak, Phil McGraw-nak, azaz Dr. Philnek. A talkshow-ban sok minden szóba került az akkor már komoly médiavisszhangot kapott üggyel kapcsolatban.

Ezek az állítások hangzottak el Grace-től:

  • Tizenhat évesnek vallotta magát.
  • Nem akarta megmérgezni a nevelőanyját mosóporral, az csak véletlen volt, mint ahogy a nő elektromos kerítésbe lökése is.
  • Sosem tervezte a szülők megölését.
  • Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy magára hagyták, mikor Kanadába költözött a család, így nyolcévesen konzerveken élt közel egy évig.

A DailyMail 2019-ben arról írt „leleplező cikket”, hogy Ukrajnában megtalálták Grace anyját. Anna Volodimirivna Gava elmondta, hogy a születése után kénytelen volt lemondani a lányáról, aki nem hazudott az életkoráról, valóban 2003-as születésű.

Pontosan tudom, hogy tizenhat éves. Az orvosok tanácsolták, hogy adjam otthonba. De most Amerikában él olyan szülőkkel, akikről azt hittem, rendesek vele. Lányom, bocsáss meg azért, amit tizenhat éve tettem.

Ez nem egy horrorfilm sztorija?

De, nagyjából hasonló a 2009-ben készült Az árva című horrorfilm cselekménye, amely egy házaspár történetét meséli el, akik örökbe fogadnak egy gyermeket, ám később kiderül a lányról, hogy egy pszichopata, felnőtt orosz nő, aki olyan ritka betegségben szenved, ami gátolja a növekedésben. Ezáltal gyereknek adja ki magát, hogy családok mellé férkőzzön – a film során több embert is eltesz láb alól. Mivel a film előbb készült, így csak a véletlen műve az az egybeesés, hogy később az élet is hasonló forgatókönyvet írt.

A tárgyalás és egy új dokumentumsorozat

A bíróság nem vádolhatta azzal a családot, hogy elhanyagolták a gyermeket, ha az jogilag nem is számított gyermeknek, legalábbis az „életkor-módosítás” után. Ám egy rokkant családtag elhanyagolása még így is komoly vádnak számít az Egyesült Államokban. Grace azt állította a bíróságon, amit Dr. Philnek is elmondott a televízióban: nem tud magáról gondoskodni, nem képes főzni, pénzt számolni – semmi olyat, amit egy 23 éves felnőtt igen. Ekkor már egy másik családdal élt, akikkel abban az időben ismerkedett meg, mikor egyedül élt a bérelt házban. Mint mesélte, ők tanították meg olyan alapvető dolgokra, mint a pénz kezelése, a főzés, a mosás.

A családfőt, Michael Barnettet minden vád alól felmentették, ugyanis azt állapították meg, Grace olyan életet él, mint egy felnőtt – írta az ügy kimeneteléről a Fox News. Nem állapították meg azt sem, hogy Barnett szövetkezett volna a feleségével, Kristine-nel, hogy Grace sorsát szánt szándékkal megnehezítsék. Az esküdtszéknek egyébként fogalma sem volt arról, hogy a házaspár örökbe fogadta volna a nőt, nem tudtak az életkoráról szóló hercehurcáról, és arról sem, hogy hány éves valójában.

A rövid, többrészes true crime sorozatok éve 2023, így talán annyira nem is furcsa, hogy Natalie Grace Barnett különös esetéből dokumentumfilm-sorozatot készít az Investigation Discovery csatorna The Curious Case of Natalia Grace címmel. Ez május végén jelenik majd meg, tele archív felvételekkel, kvázi összefoglalva az ügyet.

Bár még mindig rejtély, Natalia Grace mennyi idős valójában, ám, amennyiben elhisszük, amit örökbefogadói állítanak, jelenleg 34 éves.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik