Élet-Stílus

Rossz vicc miatt közel 1 milliárd forintnyi büntetést kapott egy kínai társulat

A társulat a kínai hadsereggel poénkodott – nem nevettek.

Egy társulatot 14,7 millió jüanra (több mint 700 millió forint) büntettek meg egy rosszul elsült vicc miatt, mely „megalázta” a kínai hadsereget – számolt be róla a BBC.

A viccben a shanghai-i Xiaoguo vállalat komikusa, Li Haoshi egy stand up előadás során két örökbefogadott kutyájáról mesélt, melyek egy mókust üldöztek:

Más kutyákat látva azt gondolná az ember, hogy imádnivalóak. Ez a két kutya viszont csak arra emlékeztetett, hogy „Harcolj a győzelemért, kovácsolj példamutató magatartást”.

A viccben elhangzó idézet Hszi Csin-ping elnök egyik szlogenjét idézte, mellyel a hatóságok szerint a komikus megalázta a kínai hadsereget, hiszen a katonák viselkedését a kutyákéhoz hasonlította.

Az előadásról megosztott felvételen a közönség tagjai hallhatók, amint nevetnek a viccen. A kínai Twitter-szerű Weibo platformonon közzétett videót látva azonban a közönség egyik tagja panaszt tett a pekingi hatóságoknál, akik vizsgálatot indítottak az ügyben, és 1,32 millió jüant (közel 65 millió forint) koboztak el a törvénytelennek ítélt bevételből, valamint további 13,35 millió jüan (körülbelül 655 millió forint) bírságot szabtak ki a cégre.

Soha nem fogjuk megengedni, hogy bármely cég vagy magánszemély színpadként használja a kínai fővárost a Népi Felszabadító Hadsereg dicsőséges imázsának önkényes rágalmazására

– közölte a kínai kulturális és turisztikai minisztérium pekingi részlege.

Li úr bocsánatot kért több mint 136 ezer Weibo-követőjétől, de fiókját azóta már felfüggesztették:

„Mélységesen szégyellem magam. Vállalom a felelősséget, leállítom minden tevékenységemet, és mélyen elgondolkozom; tanulni fogok belőle.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik