Élet-Stílus

Bill Gates ma már azt üzenné fiatalkori énjének: „az élet többről szól, mint a munka”

Jemal Countess / TIME / Getty Images
Jemal Countess / TIME / Getty Images
A Microsoft alapítója egy amerikai egyetem diplomaosztóján beszélt arról: már bánja, hogy fiatalkorában a munkájának élt.

Bill Gates, a világ egyik leggazdagabb embere azt állítja, csak édesapává válva jött rá, hogy „az élet többről szól, mint a munka”.

Amikor annyi idős voltam, mint ti, nem hittem a vakációban. Nem hittem a hétvégékben. És mindenkit arra kényszerítettem magam körül, hogy nagyon sokáig dolgozzon

mondta a Microsoft alapítója az Észak-Arizonai Egyetem végzőseinek szombati diplomaosztóján a Business Insider szerint.

„Nem vagy lógós, ha megengedsz magadnak egy kis lazaságot” – tanácsolta a végzősöknek a milliárdos, aki három szemeszter után hagyta ott a Harvard Egyetemet, hogy saját vállalkozásba fogjon.

Gates emellett arról is beszélt, hogy a Microsoft első éveiben nem látta, milyen fontos a munka és a magánélet egyensúlya, és parkolóra néző irodája ablakából követte nyomon, hogy mely alkalmazottak távoznak korán vagy maradnak sokáig.

„Ne várjatok olyan sokáig, mint én, azzal, hogy megtanuljátok ezt a leckét. (…) Szánjatok időt a kapcsolataitok ápolására, a sikereitek megünneplésére és a veszteségeitekből való kilábalásra. Tartsatok szünetet, amikor szükségetek van rá. Legyetek elnézőek a környezetetekben lévő embereket, amikor szükségük van rá.”

Gates – aki az életrajzírói szerint még az éjszaka közepén is képes volt kritikus hangvételű levelekkel bombázni az embereit – már korábban is elismerte, hogy olykor túl magasak voltak az elvárásai az alkalmazottai munkamoráljával kapcsolatban.

A milliárdos emellett azt tanácsolta a blogján is megosztott diplomaosztó beszédében a diákoknak, hogy szánjanak időt az életük során hozott döntéseik újraértékelésére, és legyenek nyitottak a tanulásra az iskolapadon kívül is.

„Valószínűleg nagy nyomást éreztek most, hogy a helyes döntéseket hozzátok meg a karrieretekkel kapcsolatban. Úgy érezhetitek, hogy ezek a döntések véglegesek. De nem azok. Amit holnap – vagy a következő tíz évben – csinálsz, nem kell, hogy örökre az maradjon, amit csinálsz.”

Gates azt is tanácsolta a diákoknak, hogy támaszkodjanak a barátságaikra, és dolgozzanak olyan projekteken, amelyek fontos problémákat oldanak meg, mint például az éghajlatváltozás vagy a mesterséges intelligencia előítéletessége.

Olyan időszakban diplomáztok, amikor óriási lehetőségetek van arra, hogy segítsetek az embereken. Nap mint nap új iparágak és vállalatok jelennek meg, amelyek lehetővé teszik, hogy megélhetést biztosítsanak nektek azzal, hogy változást hoztok. A tudomány és a technológia fejlődése pedig minden eddiginél könnyebbé tette, hogy nagy hatást érjetek el

– fogalmazott a millárdos, aki korábban a Harvardon és a Stanfordon is mondott már diplomaosztó beszédet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik