Élet-Stílus

Vasvesztés vérzéssel – nem mindig ismerhető fel egyértelműen

Getty Images
Getty Images
Kevés olyan építmény létezik a világon, amely annyira híres lenne, mint az indiai Tádzs Mahal. A mauzóleum történetét sokan ismerik: a síremléket Sáh Dzsahán, a Mogul Birodalom ura emeltette szeretett felesége, Mumtáz Mahal számára a 17. században. A nő 38 évesen halt meg, miután világra hozta 14. gyermekét. Az asszony a szülést követő, szűnni nem akaró vérzésben vesztette életét.

Hiába telt el több száz év, a szüléshez kapcsolódó vérzés még napjainkban is gondot okoz, az emiatt kialakuló vashiányos vérszegénység pedig megannyi nőt érint. Szerencsére a probléma felismerésével a helyzet ma már könnyedén kezelhető.

A vas nélkülözhetetlen az egészségünk szempontjából, a nyomelem a vörösvértestekben lévő hemoglobin nevű fehérje központi alkotóelemeként segíti az oxigén megkötését, de egyéb fehérjékben is megtalálható. A vas normál esetben folyamatosan körforgásban van a szervezetben, amit az nem tud előállítani, így vérzés révén veszíthetünk az értékes elemből. Megfelelő intézkedés nélkül ez vashiányhoz, a vashiány pedig vérszegénységhez vezethet.

A vas pótlása tehát kulcsfontosságú, igaz, a baj megelőzése még fontosabb. Ezt a legegyszerűbben a kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel tehetjük meg – a vegetáriánusoknak sem kell aggódniuk, nemcsak a húsok, hanem egyebek között a lencse, a csicseriborsó, a bab és a kesudió vastartalma is magas, bár kevésbé jól hasznosuló formában tartalmazzák ezt a nyomelemet.

Így lehet életveszélyes az orrvérzés

Nem a szüléshez kapcsolódó vérzés az egyetlen, amely súlyos, kezelést igénylő vasveszteséget idézhet elő. Köztudott, hogy a menstruáció, a műtétek vagy nagyobb sérülések csökkenthetik a szervezet vasszintjét, ám a vérveszteség nem mindig ennyire egyértelműen szembetűnő. Előfordulnak rejtett, kis mennyiségű, ám folyamatos vérszivárgások, például aranyérhez, daganatos megbetegedésekhez vagy a gyomor-bélrendszert érintő gyulladásokhoz köthetően. Sőt akár az orrvérzés is okozhat kifejezetten veszélyes helyzetet.

Az orrvérzés a legtöbb ember számára teljesen banális, legfeljebb zavaró jelenség, egyes személyeknél viszont olyan gyakorivá válhat, hogy az már ijesztő, esetleg egyenesen életveszélyes állapotot idéz elő. A gyakori orrvérzést több tényező is kiválthatja, így az érrendszeri vagy keringési zavarok, bizonyos örökletes rendellenességek, valamint autoimmun betegségek.

Egy 2013-as tanulmányban éppen egy ilyen esetet mutatnak be: a történet főszereplője egy akkor 66 éves brit nő, aki tinédzserkora óta szenvedett gyakori orrvérzéstől. A vérvesztesége nem volt jelentős, megállítani ugyanakkor az orvosok sem tudták, a vizsgálatok pedig felfedték, hogy hemoglobinszintje igen alacsony, és a vashiányos vérszegénység tüneteit mutatja. Hasonló esetet ismertettek egy 2022-es publikációban is, itt egy 75 éves amerikai nő volt érintett.

Mindkét asszony az Osler-Weber-Rendu-szindróma nevű örökletes vérzéses betegség miatt tapasztalt gyakori orrvérzést, a vashiányt mindkét betegnél vaspótló készítményekkel kellett kezelni.

A fenti esetek is igazolják, hogy a hasonló vérzéseket nem szabad félvállról venni. A gyakori orrvérzés miatti súlyos vashiány a már említett vérszegénység kiváltója lehet, ilyenkor a szervezet nem képes elég hemoglobint előállítani, ami a jellemző fáradtság, gyengeség mellett vaspótlás nélkül idővel egyéb komoly problémát idéz elő. A vashiányos szervezetben az immunrendszer védekezőképessége is lecsökken, ami fokozza a fertőzések kockázatát.

Hirdetés

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik