Élet-Stílus

A vegetáriánusoknál gyakoribb a vashiány

Viola Lopes / Picture Alliance / Getty Images
Viola Lopes / Picture Alliance / Getty Images
A vegetáriánusok és vegánok, valamint a szigorú diétán lévők nem érezhetik magukat biztonságban, hiszen a növényi alapú vagy egyoldalú étrend során a jól felszívódó vasat tartalmazó élelmiszerek alacsonyabb bevitele miatt csökken a szervezet vastartalma. Az időseknek pedig a gyakori gyógyszerszedés, valamint egyes krónikus betegségek miatt kell szembenézniük a vashasznosulás csökkenésével.

Adél 16 éves nagykamasz, hónapokkal ezelőtt eldöntötte, hogy nem eszik többé húst és tojást, mert sajnálja az állatokat. Édesanyja hiába próbálja meggyőzni, Adél hajthatatlan, és szinte alig eszik valamit. A szegényes étrend miatt a nagylány elkezdte nagyon gyengének érezni magát. Hullott a haja, fakó lett a bőre. Az iskolában kevésbé tudott koncentrálni, fáradt volt, kimerült és sokszor szédült. Odáig fajult a dolog, hogy már a tanárai is felhívták az anyja figyelmét arra, hogy valami nem stimmel az addig mindig jó erőben lévő tanítvánnyal. Kata, Adél anyukája sejtette, hogy a szegényes étrend lehet a tünetek kiváltó oka. Éppen ezért orvoshoz fordultak, aki beállította a megfelelő vaspótlást Adél számára.

Ebből is látszik, hogy a vegetáriánusok vagy a vegánok, valamint a szigorú diétát tartók jobban kitettek annak a veszélynek, hogy vashiányuk alakul ki. Azért nem érezhetik magukat biztonságban, mert a növényi élelmiszerekből kevésbé szívódik fel a vas, hiába fogyasztanak gyakran magas vastartalmú növényeket, csonthéjas gyümölcsöket. Éppen ezért fontos odafigyelni az étrend összeállítására, a megfelelő mennyiségű vasat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztására vagy a vaspótlásra, hiszen a vas fontos ásványi anyag, amely szerepet játszik az oxigén szállításában, valamint a sejtek és szövetek normális működésében.

Tippek: mit, mivel, mennyit egyen a gyerek

Reggelire adjunk a gyermeknek teljes kiőrlésű gabonafélét. Sokan ódzkodnak a zabkásától, pedig ha magunk készítjük el a gyermeknek, sok-sok gyümölccsel, akkor az igazán finom és egészséges reggeli lehet. A zabkását egy kisebb befőttesüvegbe is eltehetjük, ha nincs idő otthon elfogyasztani az ételt.

Tízóraira tejtermékek, különösen juh- és kecsketejből készült ételek ajánlottak.

Amennyiben az ebéd közétkeztetésben megoldott, érdemes vacsorára hétköznap is néha halat készíteni. Vagy a kedvenc húsételével rukkolni elő, illetve szárazbab-, borsó- vagy lencsefőzeléket tenni az asztalra.

Idősek vaspótlása

Általánosságban elmondható, hogy egy felnőttnek mindennap 10-15 milligramm vasat kell bevinnie ahhoz, hogy a naponta természetesen veszített vasat pótolni tudja, de a pontos mennyiséget számos tényező befolyásolja. Az egyik az életkor. A gyerekeknek és a tinédzsereknek sokkal több vasra van szükségük naponta az intenzív növekedés miatt. Az élsportolók esetén is kiemelten fontos a megfelelő vasbevitel, hiszen ők a nagyobb izommunka miatt eleve több vasat igényelnek, míg az izzadás során rengeteg értékes nyomelemet és ásványi anyagot, így vasat is veszítenek. A termékeny korú és a várandós nők szervezetének szintén több vasra van szüksége.

Az idő sajnos nyomot hagy az emberen: nemcsak a ráncok jelennek meg, hanem a szervezet minden része elhasználódik. Az idősek szervezete kevésbé tolerálja a vashiányt, mint a fiataloké. Általában kevesebb vassal rendelkeznek, és a vasszintjük gyakran csökken az életkor előrehaladtával. Az időskori vashiány általában komolyabb betegségek kísérő tünetegyüttese. A legtöbb esetben ez a bél- és gyomorvérzés egyik jele, amit akár daganat is okozhat, mivel a daganatos betegségek mindegyike krónikus vérszegénységgel jár együtt. Éppen ezért az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válnak a szűrővizsgálatok. Sokan anyagi okok miatt sem esznek megfelelően, így még kevesebb vas jut be a szervezetükbe.

Tipp: mindenképpen ajánlott számukra olyan magas vastartalmú vaspótló gyógyszer szedése, amelyet a gyógyszerek mellett is kényelmesen tudnak szedni, és nem kell azt éhgyomorra bevenniük.

Hirdetés

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik