Getty Images
Élet-Stílus

15 éve van betegszabadságon, perli a munkaadóját, mert közben nem volt fizetésemelése

Diszkrimináció miatt ment bíróságra az informatikus.

Ian Clifford szerint fogyatékkal élőkkel szembeni diszkrimináció éri a munkahelyén, mert nem emelték a fizetését abban a 15 évben, mióta betegszabadságon van – írta a Telegraph.

Az IBM egészségügyi terve alapján az informatikai szakember évente több mint 54 ezer fontot, azaz 23 millió forintot keres, és ezt biztosítja neki 65 éves koráig, vagyis összesen több mint másfél millió font, 640 millió forint üti a markát.

Clifford azonban azzal érvel, ez „nem eléggé nagylelkű”, mert az 54028 fontos fizetés folyamatosan kevesebbet ér az infláció miatt.

A férfi az egyik legnevesebb egyetemen, a londoni King’s College-ben tanult, 2000-ben kezdett el dolgozni a Lotus Developmentnél, amit később felvásárolt az IBM.

2008-ban ment el betegszabadságra, 2013-ban még mindig nem állt vissza a munkába, mikor panasszal élt. Az ekkor a harmincas évei közepén járó férfivel az IBM végül azt a megállapodást kötötte, hogy felveszik a fogyatékkal élők tervébe. Ez a terv tartalmazza, hogy a munkaképtelen személyt nem bocsátják el, hanem alkalmazott marad, de nem köteles dolgozni. Egészen addig, míg fel nem épül, nyugdíjba nem vonul (vagy, ha ez előbb történik, meghal), a megállapodott fizetésének a 75 százalékát megkapja.

Ez volt Clifford esetében 54028 font, egészen a több mint 30 évvel későbbi nyugdíjazásáig 65 éves korában.

Az IBM emellett fizetett neki 8685 fontot a 2013-as panaszával kapcsolatos költségei megtérítésére, illetve arra, hogy ugyanebben a témában a későbbiekben nem élhet panasszal.

Ennek ellenére 2022 februárjában a munkaügyi bírósághoz fordult, hogy fogyatékkal élőként diszkrimináció éri, mert sem fizetésemelése nem volt 2013 óta, sem szabadsághoz nincsenek olyan jogai, mint azoknak a munkavállalóknak, akik nem élnek fogyatékkal. Ők ugyanis szabadságuk alatt a teljes fizetésüket megkapják.

Szerinte az IBM egészségügyi tervének

célja, hogy a munkaképtelen alkalmazottaknak biztonságot adjanak, nem valósul meg, ha örökre be van fagyasztva a fizetésük.

Az ügy a readingi munkaügyi bíróságon kötött ki, ahol Paul Housego bíró elutasította az ügyet.

Az, hogy az aktív munkavállalók kaphatnak fizetésemelést, de az inaktívak nem, különbség, de véleményem szerint nem olyan hátrány, amelyet valamilyen rokkantság okoz.

Housego szerint azért sem áll meg Clifford állítása, mert a fogyatékkal élőknek szóló tervben aktív munkavállalók nem vehetnek részt, csak fogyatékkal élők. Az pedig nem diszkrimináció, hogy a terv nem nagyvonalúbb.

Még ha az évi 50 000 font értéke felére csökken is 30 év alatt, ez még mindig nagyon jelentős juttatás.

Szerinte a Clifforddal kötött IBM megállapodás még inkább nagyvonalúbb is, pont az ellenkezője, mint amit az informatikus állít.

Ajánlott videó