Élet-Stílus

Megengedte egy hajléktalannak, hogy a pizzériája mögé költözzön – most súlyos bírsággal fenyegetik

MattGush / Getty Images (illusztráció)
MattGush / Getty Images (illusztráció)
Akár napi 7 ezer dolláros büntetést is kaphat az indianai étterem-tulajdonos, ha nem küldi el a kisvárosi szeletbár mögötti sikátorban, két kuka közé besátrazó vendéget.

Egy amerikai pizzéria-tulajdonos azt állítja, hogy többezer dolláros bírsággal fenyegetik az éttermét a városi hatóságok, amiért megengedte egy hajléktalannak, hogy az étterme mögötti kukák között aludjon egy sátorban – írja a Business Insider.

Eric Weber, az Indiana állambeli Evansville-ben található The Slice nevű szeletbár tulajdonosa több helyi médiumnak is elmesélte, hogy a városi tisztviselők ki akarják lakoltatni a férfit, aki az ingatlanja mögött él.

Weber nemrég 500 dolláros – azaz közel 170 ezer forintos – bírságot kapott a 118 ezer lakosú település városfejlesztési bizottságától, mivel úgy vélik, hogy az étterem mögötti sikátorban, két kuka közé felállított sátor sérti a város területfelhasználásra vonatkozó rendeletét.

A bizottság szeretne minél előbb érvényt szerezni az inhumánus követelésnek, ezért a bírsággal együtt azzal is megfenyegették az étterem-tulajdonost, hogy ha nem küldi el a hajléktalant, akkor napról napra rohamosan emelkedni fog a kiszabott bírság díja – ami akár napi 7 ezer dollároig (azaz 2,4 millió forintig) is nőhet, ha ez nem történik meg.

Weber saját elmondása szerint azért hagyta, hogy az otthontalan férfi a pizzériája mögé költözzön, mert úgy érezte, hogy ebben a helyzetben ez a helyes cselekedet a részéről.

Az étterem-tulajdonos azt is elárulta, hogy már évek óta próbál segíteni az elküldeni kívánt férfinek, és azt gondolja, hogy ha fejet hajtana a városfejlesztési bizottság akarata előtt, azzal nemcsak rossz precedenst teremtene, hanem tovább is rontaná a helyzetet.

Vagy tovább és tovább rugdossák az út mentén, amíg valaki panaszkodik (…), vagy foglalkoznak vele. Ha ételt, vizet, és menedékhelyet kap, akkor szerintem gazdaságosan és értelmesen megoldható a helyzet. És határozottan úgy gondolom, hogy a város meg tudná ezt tenni

– vélekedett a pizzéria jószándékú tulajdonosa. Azonban a városfejlesztési bizottság egyelőre nem reagált az ügyre.

A Business Insider cikke szerint az Egyesült Államokban élő hajléktalanok száma folyamatosan nő. A 333 millió lakosú országban tavaly összesen félmillió ember volt, aki állandó jelleggel, vagy akár csak az év egy pontján nem rendelkezett hagyományos értelemben vett otthonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik