Élet-Stílus

Gyerekeikre bízzák a döntést, hogy meg akarnak-e tanulni írni és olvasni

Catherine Falls Commercial / Getty Images (illusztráció)
Catherine Falls Commercial / Getty Images (illusztráció)
Különleges nevelési módszereiről mesélt egy három gyermeket nevelő brit házaspár.

Egy brit házaspár tagjai büszkén számoltak be arról, hogy tudatosan „nem iskoláztatják” három gyermeküket, akiknek még azt is hagyják, hogy ők maguk döntsék el, mikor akarnak megtanulni írni és olvasni, vagy hogy egyáltalán meg akarják-e tanulni ezt a két fontos képességet.

A LADbible nevű angol bulvárportál hasábjain bemutatott brightoni pár, Matt és Adele Allen otthonában a gyerekek – név szerint a 12 éves Ulysses, a 8 éves Ostara és a 4 éves Kai – uralkodnak, így a taníttatásukkal kapcsolatos kérdésekben is ők döntenek. A legidősebb gyerek például az édesanyja szerint csak 10 évesen tanult meg írni és olvasni.

A 39 éves Adele azt mondta, hogy a férjével együtt mindketten hisznek a gyermekek autonómiájában, és úgy érzik, hogy a nevelési stílusuk erős önazonosság-érzetet ad a gyerekeinek.

„Nem használjuk az oktatási rendszert. Hanem inkább tudatosan nem iskoláztatjuk a gyerekeinket” – kezdett bele különleges nevelési módszereik bemutatásába a főállású anya. „Hiszünk a gyermeki autonómiában, és abban, hogy a gyerekek irányíthatják az életüket, és maguk dönthetnek arról, hogy mi történik az életükben, ahelyett, hogy diktálnánk nekik.”

De a szabad életmódjuk ellenére ez nem jelenti azt, hogy a gyerekek nem kapnak útmutatást. „Csak arról van szó, hogy bevonjuk őket a döntésekbe” – magyarázta Adele.

A gyerekek akkor fekszenek le, amikor akarnak, akkor ébrednek, amikor akarnak – mivel nem szeretjük az ébresztőket. És nincsenek meghatározott étkezési időpontok sem. Sőt, csak akkor csinálunk kaját, amikor már éhesek, és ahogy idősebbek lesznek, saját maguknak készítik majd el az ételeiket.

Bár az édesanya tervei szerint ha elég nagyok lesznek, magukra kell majd főzniük, cserébe gyerekként nem ad nekik semmilyen házimunkát.

A különös nevelési módszereket népszerűsítő pár tagjait ugyanakkor gyakran kritizálják azok, akik a módszereikben csak „megengedő szülői magatartást” látnak, amiben egyáltalán nincsenek határok vagy útmutatás. „Az emberek lustának neveznek minket, amin csak nevetek, mert a mi nevelési stílusunk a lustaság ellentéte” – mondta Adele.

„Az emberek azt is gondolják, hogy kegyetlenek vagyunk a gyerekekkel, mert nem használjuk az egészségügyi rendszert, vagy nem hiszünk az oltásokban” – zárta gondolatait az anya, aki a kötelező oltások beadatása nélkül valóban azt kockáztatja, hogy a gyermekei elkapnak valamilyen komoly betegséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik