Élet-Stílus

„Szeretnék hinni abban, hogy a pápa áldása tényleg jelent majd valamit a babámnak”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Bár sokan láthatták a szentatyát élőben, kevesebbeknek adatott meg az, hogy valóban közel férkőzzenek hozzá – akár a gyermekükkel, pápaáldásban reménykedve.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanuló Sánta Anna bejegyzésére a Twitteren akadtunk rá: az ott látott kép arról tanúskodik, Anna alig fél méterre áll Ferenc pápától, felé nyújtja babáját, a szentatya pedig csókot ad a gyermek fejére.

Kérdésünkre Anna elárulta, hogy a pázmányos hallgatók önként jelentkezhettek pápalátogatással járó bizonyos feladatokra, az egyik ilyen a szentatya fogadása volt a bejáratban. Anna nem egyedül, hanem két hónapos babájával, Lellével tervezte el a sorban állást.

Mást nem is tudtam volna bevállalni a picivel. Ferenc pápa érkezése előtt le kellett adnunk az adatainkat, hogy a TEK ellenőrizhesse a résztvevőket. Én még a babáét is leadtam, de eleinte abban sem voltam biztos, hogy ott lehetek majd. Otthon viccelődtünk is, hogy vigyem-e magammal a picit, mert akkor lehet, előreengednek, hogy megáldja őt a szentatya.

Anna hezitált, de a szervezők úgy ítélték meg, nincs akadálya annak, hogy babával együtt várják a pápa érkezését a díszsorfal tagjaiként.

Nem meglepő módon számos testőr volt a helyszínen, a jelenlévőket pedig biztonsági okokból fémdetektoron is átkísérték, valamint átvilágították a táskáikat. Amikor az egyik szervező meglátta Annát a babával, ő biztatta, lépjen csak a sor elejére, és amikor a pápa megérkezik, engedélyt adnak ahhoz a kordonok elmozgatásával, hogy megközelítsék őt.

Minden pontosan így történt, noha Anna – aki aznap reggel még a Kossuth téri misét figyelve végignézte, amint a pápa megáld néhány gyereket –  kezdetben nem reménykedett abban, hogy a babát a szentatya közelébe juttathatja.

Ferenc pápa azonban nemcsak megfogta a gyermeket, de az áldás során csókot is adott a homlokára.

A sorfalban állók pedig megjegyezték, imádkozni fognak a babáért a jövőben. Bár Anna katolikus családból jön, úgy érzi, biztosan vannak nála mélyebb vallásgyakorlók. Ám Ferenc pápát nagyon tiszteli bölcs gondolatai, emberbarát személye, szerénysége miatt.

Tudom, hogy a babám nem fog emlékezni rá, de azt remélem, valahogy mégis jó hatással lesz rá az élmény. És később, mikor ezt majd mesélem neki, értékelni fogja. Szeretnék hinni abban, hogy tényleg jelent valamit. Valami védelmezést, jó szerencsét. De ha nem, akkor is megtiszteltetés, egy szép pillanat, amit elteszünk emlékbe. Abban bízom, ha bármikor is rossz napja lesz a jövőben, és úgy érzi, leküzdhetetlen akadályok vannak előtte, eszébe jut, mi történt vele két hónapos korában.

A pápalátogatás három napjáról a 24.hu-n is részletesen beszámoltunk, összes cikkünket itt lehet elérni.

Kapcsolódó
Ferenc pápa ikonikus pillanatai
Váratlan megválasztásától az LMBTQ-empátián át az egyházközi békéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik