Élet-Stílus

Beperli az egyetemét egy csapat ausztrál diák, mert haszontalannak tartják az ott tanultakat

SolStock / Getty Images (illusztráció)
SolStock / Getty Images (illusztráció)
A James Cook University tizennyolc hallgatója joggal érezheti úgy, hogy hiába koptatták évekig az iskolapadot.

Tizennyolc korábbi hallgatója követel kártérítést Ausztrália Queensland államának második legrégebb óta működő egyetemétől, a Townsville-ben található James Cook Universitytől, miután kiderült, hogy haszontalanok voltak a kurzusok, melyeket elvégeztek, mivel nem akkreditálták őket.

„Eléggé elkeseredtem, bosszús voltam, elcsüggedtem, és megkérdőjeleztem, hogy mit fogok csinálni” – nyilatkozta egyikük, Sam Boon az A Current Affair című műsornak, miután szembesült vele, hogy a tanulmányai nem érnek semmit. „Három évig tanultam, és a végén nem lett valódi lehetőségem arra, hogy pénzügyi tanácsadóvá váljak” – mondta az egyetem korábbi hallgatója, akinek minden álma az volt, hogy pénzügyi tanácsadó lehessen.

Ez volt az, amiért szenvedélyesen rajongtam. Szeretem a pénzügyeket, szeretem a számokat, és szeretek segíteni az embereknek

– mesélte a üzleti és kereskedelmi tanulmányait öt évvel ezelőtt elkezdő Boon. A fiatalember még 2019-ben látott egy reklámot, ameit az egyetem adott ki, és egy új szakot népszerűsített azok számára, akik „karriert szeretnének befutni a pénzügyi tanácsadás, a pénzügyi tervezés, a befektetési szolgáltatások vagy a tőzsdei brókertevékenység területén”.

A videóban azt állították, hogy az új képzés bevezetésére a pénzügyi szolgáltatási ágazat szabályozási követelményeinek megváltozása miatt van szükség, valamint azt is, hogy a képzés akkreditált lesz. Boon a reklámot látva úgy döntött, hogy megragadja a lehetőséget, és rögtön jelentkezett is.

A képzésről egyébként az egyetemen is csak jókat hallott, sőt, azt mondták neki, hogy szüksége is lesz rá azoknak, akik pénzügyi tanácsadóként szeretnének dolgozni. Az intézménynek azonban nem sikerült akkreditáltatnia a szakot, ami csak azután vált nyilvánvalóvá, hogy több tucat diák elkezdte azt.

Sam Boon például csak pár héttel azelőtt értesült a rossz hírről, hogy végzett volna a képzéssel, ráadásul a kötelező egyéves szakmai gyakorlatot is kihagyta miatta.

A fiatalember szerint a helyzetet tovább rontotta, hogy az egyetem még ekkor sem reagált a kérdéseire, pedig ő legalább 10-15 emailt küldött nekik. Ezért úgy döntött, hogy nincs más lehetősége, mint jogi lépéseket tenni – ami szerinte nem csak a pénzről szól.

„Bíztam benne, hogy a James Cook University biztosítja a diplomát, és mindent megad, ami ahhoz szükséges, hogy pénzügyi tanácsadóvá válhassak” – nyilatkozta az oknyomozóműsor kameráinak egy másik, ugyanennek a reklámnak bedőlő hallgató, Blade Stark.

Stark azt mondja, ő a rossz hír után bízott benne, hogy az egyetem lépéseket tesz a képzés akkreditálása felé, de ez azután sem történt meg, hogy kézhez kapta a diplomáját – így a leendő munkahelyén sem tudták elfogadni megfelelő végzettségnek, és aztán nem is vették fel.

Végül a James Cook University akkreditációs problémája miatt vesztettem el az állásomat

– mondta.

A csoportos keresetet benyújtó 18 hallgató ügyvédje, Duke Myrteza azt állítja, hogy 30 éves ügyvédi tevékenysége során még soha nem találkozott hasonló helyzettel. „Egy kurzust nem szabad hirdetni, és nem szabad akkreditáltként feltüntetni, amikor nem az. Alapvető fontosságú, hogy a hallgatóknak ne tegyenek hamis vagy félrevezető kijelentéseket” – nyilatkozta az ügyvéd.

A szakot idő közben akkreditálták, de ez az akkreditáció megtörténte előtt lediplomázókon már sajnos nem segít.

Az egyetem szóvivője a következőket nyilatkozta az A Current Affairnek eljuttatott közleményében:

„A James Cook University kereskedelmi alapképzése (pénzügyi tanácsadás) megkapta az akkreditációt. A szak 2022. július elseje óta akkreditált. Ekkor a kurzusra beiratkozott hallgatók számára zökkenőmentes átmenetet biztosítottak az újonnan akkreditált programra, míg a végzett hallgatók akkreditált diplomát kaptak.

Az egyetem felajánlotta az érintett hallgatóknak azt is, hogy a saját költségén további képesítést szerezhetnek, anyagi és érzelmi támogatással együtt, amit néhányan el is fogadtak.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik